Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λιβύη: και εκεί εξεγέρσεις

ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΑΝΩΔΥΝΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η εξέγερση ξεκίνησε αρχικά για άλλο λόγο: οι διαδηλωτές είχαν βγει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το ότι δεν είχαν ακόμη τιμωρηθεί οι υπαίτιοι κάποιας σφαγής στις φυλακές της χώρας. Έτσι ξεκίνησε και με τη βοήθεια των ΜΜΕ θα καταλήξει σε λαϊκή εξέγερση με μεγάλη πιθανότητα την αποπομπή του Συνταγματάρχη Καντάφι (στην ουσία το όνομά του είναι παραφθορά, στις χώρες με λατινικό αλφάβητο τον ονομάζουν “Gheddafi”).
Πάντως όπως βλέπετε και στην φωτό αριστερά, ήδη κάποιοι Λίβιοι πιλότοι έχουν φύγει από τη χώρα – γιατί τους ζητήθηκε όπως  είπαν να βομβαρδίσουν την Τρίπολη και τους διαδηλωτές και βρίσκονται στη γειτονική με την χώρα τους Μάλτα. Η εικόνα είναι από χθες το απόγευμα, από το αεροδρόμιο της Βαλέτα.
Δείτε τα αεροπλάνα στη Μάλτα και τη σημαία της Λιβύης επάνω τους, την σημειώνω με το βέλος: Mirage είναι, τελευταίας τεχνολογίας! Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι είναι δημοκράτες, στηρίζουν τα δικαιώματα των λαών και άλλα κουραφέξαλα: αλλά τα υψηλής τεχνολογίας οπλάκια τους τα πουλάνε ακόμη και σε “δικτάτορες” ή “εχθρούς”….
Τέσσερα κατ΄εμέ τα αξιοσημείωτα και σε αυτή την κρίση, στην Τζαμαχιρία:

  • ο Καντάφι τα είχε βρει με όλους το τελευταίο διάστημα, ακόμη και με τους αμερικανούς! Και πιο κολλητός του, μετά από εμάς κατά την δεκαετία του ’80, ήταν τα τελευταία χρόνια ο Μπερλουσκόνι ο οποίος είχε βρει τις άκρες και έκλεισε συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τη Λιβύη για φτηνό αέριο, φτηνό πετρέλαιο και εργασίες ιταλικών κατασκευαστικών εταιριών στην χώρα αυτή,
  • ο Καντάφι είχε ζητήσει από πέρσι κάτι δις ευρώ (5 δις αν θυμάμαι καλά) σχεδόν εκβιαστικά από την ΕΕ για να “ανακόψει” το κύμα λαθρομεταναστών από την χώρα του προς τις κοντινότερες ευρωπαϊκές, την Μάλτα και την Ιταλία
  • η κρίση στην Αίγυπτο τελείωσε πολύ γρήγορα και δεν πρόλαβε να κερδίσει κανείς τα πολλά που …ονειρεύονταν αν έκλεινε το Σουέζ.
  • και με ελληνικό ενδιαφέρον: ο Καντάφι και ο γιόκας του ήταν από τους πρώτους στη λίστα για επενδύσεις στην Ελλάδα που θα έρχονταν και θα μας έσωζαν από την κρίση.