Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ


Τρελά πανηγύρια από το σύνολο του ελληνικού
πολιτικού κόσμου έγιναν χθες, επί τη ευκαιρία της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγιάς στο όρος Μελά του Πόντου. Μύρισαν ψήφους τα παιδιά. Μέχρι και για τέλεση της λειτουργίας στην Αγία Σοφία ακούσαμε!
Ότι μας δίνει ανάσες (πχ ψήφοι σε μια δύσκολη περίοδο για το πολιτικό σύστημα, που είναι απαξιωμένο), το επικροτούμε όπως ο Γκρούεζας το Μαυρογυαλούρο. Πολιτική με ορίζοντα έστω 6μήνου δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι πλέον εμφανές αυτό.

Γιατί το θέμα δεν πρέπει να το εξετάσουμε μόνο με τα στενά θρησκευτικά του όρια, πρέπει να
παραμερίσουμε λιγάκι τη θρησκευτική διάσταση.
Ας δούμε τις 2 πιο εμφανείς στον καθέ ένα μας διπλωματικές και οικονομικές διαστάσεις του, (επαναλαμβάνω, τις πιο εμφανείς, γιατί από πίσω υπάρχουν και άλλες πιο μεγάλες, αφού αν συγκλίνουν ποτέ οι 3 χώρες Ρωσία, Ελλάδα και Τουρκία τότε τα συμφέροντα είναι τεράστια, έχουν μέχρι και 3200 χιλιόμετρα μήκος…..).
Οι Τούρκοι δεν είναι τυχαίο που μόλις φέτος έδωσαν άδεια (μέσω …Ρωσίας) για να γίνει μια και μόνο θρησκευτική τελετή στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαία η αντίδραση κατοίκων και τοπικών αρχών, ειδικότερα δε μετά τα περσινά γεγονότα.
Όμως τα λεφτά είναι πολλά, 15.000 άτομα ΔΕΝ γίνεται να τα αγνοήσεις γιατί φέρνουν πολύ χρήμα μαζί τους σε μια περιοχή που δεν είναι αναπτυγμένη τουριστικά, που είναι μακριά από τις πολύβουες ακτές του Αιγαίου και στην οποία η βιομηχανική ανάπτυξη δεν θυμίζει σε τίποτε αυτή της περιοχής της Νικομήδειας και της Προύσας.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Ερντογάν δεν περνάνε και τις ευτυχέστερες μέρες τους εντός της χώρας τους: το κεμαλικό κατεστημένο παρότι αποδυναμωμένο, σε συνδυασμό με τους ακραίους εθνικιστές, είναι έτοιμο να τους κατασπαράξει όπως έγινε το 1960 με τον Μεντερές. Υπάρχει όμως μια διαφορά: στην σημερινή Τουρκία ο κόσμος έχει αλλάξει, ενώ έχει αλλάξει και ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής.
Σκεφτείτε μόνο 4 χώρες που συνεργάζονται μεταξύ τους, άλλοτε στενά, άλλοτε όχι τόσο: Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ. Και η Τουρκία κάνει “παιχνίδι” με όλες αυτές τις χώρες. Εμείς;

(# σήμερα έρχεται στη χώρα μας επίσκεψη ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η χώρα εκτίθεται και χάνει φίλους Γιώργο, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

# η Αλ Κάΐντα απείλησε τον Ερντογάν και την Τουρκία, αφού λέει έχουν στενές σχέσεις με την …αμαρτωλή Δύση. Πλησιάζουν οι μουλάδες στην περιοχή μας.

Βλέπετε πως αρχίζει και δένει το γλυκό σιγά-σιγά. Ο ένας δίνει στήριξη στον άλλο, αν και στο τέλος – επειδή έχουμε την τάση να μη ζητάμε εχέγγυα – πάλι εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη)