Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ,
ΟΜΩΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΡΑΣΗ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ;
ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ή ΟΧΙ 2 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΛΟΓΙΚΑ ΝΑ “ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ” ΠΑΝΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!

ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ! ΑΣ ΔΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ,
ΑΣ ΔΟΥΝ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί προέβησαν στην κατάληψη της Νομαρχίας Πέλλας, διαμαρτυρόμενοι για το μη καθορισμό της τιμής του συμπύρηνου από τις βιομηχανίες και τα κονσερβοποιεία.
Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή εάν δεν πετύχουν τα 0,35 ευρώ/κιλό των ροδάκινων που προορίζονται για κονσέρβα και τα 0,25 ευρώ/κιλό για χυμό. Αύριο στις 7 το βράδυ και όχι την Πέμπτη, θα γίνει τελικά η σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών στην Έδεσσα, προκειμένου να αποφασιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Κυραλίδης.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας εξέδωσε και ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχόμενο (και αποδέκτες την Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ):

Κύριοι,
Για μια ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να βγούμε στους δρόμους. Το κάνουμε σαν απάντηση στο θέατρο των «συσκέψεων χωρίς κατάληξη» στο Υπουργείο Γεωργίας – στις οποίες συμμετείχαμε δυστυχώς και ‘μείς – πιστεύοντας στην προστασία της Πολιτείας και θεωρώντας την αξιόπιστο διαιτητή στην αναζήτηση δίκαιας τιμής για τη φετινή παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου.
Οι κονσερβοβιομήχανοι δεν μπορούν φέτος να επικαλεστούν τις περσινές δικαιολογίες για να πάρουν τσάμπα την πρώτη ύλη. Παρόλες τις ευνοϊκότερες φετινές συνθήκες (ασήμαντα αποθέματα κομπόστας, ανατίμηση δολαρίου έναντι του ευρώ, ζημιές ανταγωνιστριών χωρών, κλπ ) δεν θέλουν να πληρώσουν τα βιομηχανικά ροδάκινα και διαρρέουν τιμές του … 1996 ! δίνοντας «γενναιόδωρη αύξηση» … 2 λεπτά / κιλό πάνω στις εξευτελιστικές περσινές τιμές. Με τίνος τις πλάτες τα κάνουν όλα αυτά, άραγε;


Οι περσινοί μας αγώνες μας δείχνουν το δρόμο της αντίδρασης στο ξεπούλημα της παραγωγής μας. Δεν θα κερδοσκοπήσουν για άλλη μια χρονιά οι βιομήχανοι σε βάρος της επιβίωσης της δικής μας και των οικογενειών μας. Δεν πάει άλλο ! Καλύτερα να ξεριζώσουμε όλοι τις ροδακινιές μας , μιας και το συνέχεια αυξανόμενο κόστος παραγωγής δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης.
H Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το συνεχώς και μειωμένο εισόδημά μας , που δεν αρκεί πλέον ούτε για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής (Φυτοφάρμακα , Λιπάσματα , Πετρέλαιο , εργατικά …). Οφείλει να πάψει να παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» εκτιμώντας όχι μόνο την κερδοφορία των εμπορο-βιομηχάνων, αλλά και την ανάγκη να ζήσουν οι 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κ.Μακεδονίας & των άλλων περιοχών , καλύπτοντας από τη κοπιαστική δουλειά τους τις καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών τους και τις τοπικές οικονομίες ολόκληρων περιοχών.
Απαίτηση των ροδακινοπαραγωγών είναι ο συντονισμός και η από κοινού αγωνιστική αντιμετώπιση του προβλήματος απ’όλους τους Φορείς (Συνεταιριστικούς, Συνδικαλιστικούς, Ομάδες Παραγωγών ) και απ’όλες τις περιοχές. Χρειάζεται η κοινή φωνή από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες , που η ροδακινοπαραγωγή αποτελεί πηγή ζωής για το Νομό μας . Τώρα χρειαζόμαστε την ενεργή & ουσιαστική συμπαράσταση όλων στο Νομό ( Βουλευτών , Νομάρχη, Δημάρχων, Συλλόγων, Σωματείων). Ο καιρός των λόγων πέρασε, στη δράση θα κριθούμε όλοι.
Πολλοί ροδακινοπαραγωγοί στα χωριά μας είναι απλήρωτοι ακόμη για την περσινή σοδειά του 2009! και βλέπουν και τη φετινή χρονιά σαν μια χαμένη χρονιά. Σε πολλά χωριά υπάρχουν μεγάλες ζημιές από πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και είναι γνωστή η αργοπορία και η άδικη αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αγωνία και οδηγούν στην αγανάκτηση τους ροδακινοπαραγωγούς.
Όλα τα παραπάνω, αφού τα κουβεντιάσαμε στις διάφορες συσκέψεις σ’όλες τις περιοχές, τα μεταφέραμε και στις συσκέψεις στο Υπουργείο Γεωργίας.

Είναι γνωστές οι θέσεις μας, τα προβλήματά μας. Πρέπει επιτέλους η ροδακινοπαραγωγή να πληρωθεί με τέτοιες τιμές, που να καλύπτει το κόστος και να μας αφήνει να ζούμε στα χωριά μας & τα χωράφια μας . Ας το αναλογιστούν αυτό όλοι και πρώτα απ’όλους η Πολιτεία μας.
Γιατί νάμαστε πάντα εμείς, που ιδρώνουμε στα χωράφια, τα θύματα της «ελεύθερης αγοράς»;
Γιατί στις δικές μας πλάτες ν’αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι εμποροβιομήχανοι;
Σε όλους η αγανάκτηση και η απόγνωση έχει φτάσει στην κορυφή! Όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ξεπουλάμε την παραγωγή μας. Δεν θέλουμε νέες κοροϊδίες και εμπαιγμούς.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Μία απάντηση στο “ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ”

ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ. ΔΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ; ΑΡΓΟΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ. ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΙΣΟΥΜΕ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.