Κατηγορίες
Γαλλία διεθνή Λιβύη Τουρκία

Δηλώνουν κατά και αναδεικνύουν τα παιχνίδια του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο

Με τίτλο στο πρωτοσέλιδο “Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος … Ο Πόλεμος στις πόρτες μας” και με βασική θεματολογία “το νεο-οθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν” το γαλλικό περιοδικό Le Point δείχνει το δρόμο και είναι για την ώρα το μοναδικό δυτικό ΜΜΕ που δίνει στην πραγματική τους διάσταση μια σειρά από γεγονότα που οι πολιτικές ελιτ που κυβερνούν τη Δύση αδυνατούν ή δεν θέλουν (κυρίως το δεύτερο) να αντιληφθούν.

Επίσης γίνεται αναφορά στη γαλλο-τουρκική σύγκρουση και στους λόγους που την προκαλούν (France-Turquie, les raisons d’un clash) ενώ όπως αναφέρει “η μάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο συνεχίζεται”.

Απ’ την άλλη ο Αραβικός Σύνδεσμος βλέπει και αυτός το προφανές, δηλαδή την προσπάθεια Ερντογάν να δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο στη Λιβύη και καλεί για διακοπή της πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία στη βόρεια Αφρική αλλά και σε Συρία και Ιράκ.

Επίσης το πρόβλημα γίνεται πλέον ακόμη πιο περίπλοκο, αφού φύλαρχοι και πολέμαρχοι της ανατολικής Λιβύης καλούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι να διατάξει επέμβαση του στρατού του ώστε να σταματήσει την προέλαση των μισθοφόρων τζιχαντιστών που ο Ερντογάν έχει στείλει και στέλνει στη Λιβύη από τη Συρία για να βοηθήσουν τον Σάρατζ. Παρόμοια κλήση στην Αίγυπτο έγινε και από το Λιβυκό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, στηρίζει τον Χαφτάρ και αντιτίθεται στην Κυβέρνηση της Τρίπολης που στηρίζει ο Ερντογάν.