Κατηγορίες
Οικονομία

Με τις ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ο Στουρνάρας ξανά διοικητής της ΤτΕ

Με μια ψηφοφορία που θύμισε πολύ περίοδο 2012 -2015 (λόγω της σύμπλευσης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ανανεώθηκε για μια ακόμη εξαετία η θητεία του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Στουρνάρας (που μίλησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας και προσπάθησε να πείσει – άγνωστο αν τα κατάφερε, θα το δούμε στην πορεία – πως η προσφυγή στον ESM δεν έχει καμιά σχέση με Μνημόνιο (περίπου τα ίδια έλεγαν λίγα χρόνια πριν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι και μετά το είδαμε το έργο και πλέον τα Μνημόνια έχουν γίνει σήριαλ που παίρνει και αριθμό: 1, 2, 3….)

Αυτό που είπε ο Στουρνάρας είναι ότι τα δάνεια του ESM είναι με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό που ΔΕΝ λέει – αυτός και πολλοί άλλοι στην Ελλάδα και στην ΕΕ – είναι όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή τι ακριβώς ζητάει ο ESM για να δώσει τέτοια δάνεια: την Άρτα και τα Γιάννενα, δηλαδή αυτό που οι μορφωμένοι ονομάζουν “collateral”.

Αναφερόμενος στο θέμα της πορείας της οικονομίας στη σκιά της κορωνο-κρίσης είπε ότι το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάκαμψη 5,5% το 2021.

Κατά της ανανέωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».