Κατηγορίες
αθλητικά Χωρίς κατηγορία

Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο (και μια σύμπτωση μετά από 80 χρόνια)

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 (που θα διεξάγονταν από 24 Ιουλίου μέχρι 9 Αυγούστου 2020) ανακοίνωσαν οι Ιάπωνες διοργανωτές. Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο αναβάλλονται λόγω της ασθένειας COVID-19, που πλήττει σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη.

Ως απόφαση (αναμενόμενη από πολλούς) ήρθε όμως πολύ αργά, εν μέσω έντονων συζητήσεων και αμφισβητήσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αφού αρκετές χώρες (όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία) ήδη είχαν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν τους αθλητές τους στην Ιαπωνική πρωτεύουσα. Αντίθετες με τη διεξαγωγή των αγώνων ήταν και πολλές ενώσεις αθλητών.

Οι Ιάπωνες δήλωσαν πως οι αγώνες αναβάλλονται για το 2021 (η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα) αλλά θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία “Τόκιο 2020”.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι πως πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το Τόκιο αναβάλει Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 82 χρόνια, το 1938, όταν η Ολυμπιάδα του 1940 είχε ανατεθεί στο Τόκιο (αλλά οι Ιάπωνες αποσύρθηκαν).
Τελικά το 1940 θα τους διοργάνωνε το Ελσίνκι αλλά δεν έγιναν ούτε εκεί (αναβλήθηκαν λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου). Οι δυο πόλεις φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες κάποια χρόνια αργότερα – το Ελσίνκι το 1952 και το Τόκιο το 1964.