Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Ιακωβίδης (Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας): “Προτάσεις προς την Διοίκηση του Δήμου”

Σε δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας, που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ιακωβίδης, αναφέρονται τα εξής:

Αλεξάνδρεια, 23 Μαρτίου 2020
Με την 05/20-3-2020 πρόσκληση κληθήκαμε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δια περιφοράς στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποδέχεται την αξιοποίηση των διατάξεων αυτών της ΠΝΠ όταν αυτές αφορούν τη λήψη ή διεκδίκηση μέτρων στήριξης των δομών Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής μας, καθώς και για αποφάσεις που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του δήμου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Για όλα τα άλλα σοβαρά θέματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικές, ανοιχτές διαδικασίες, με ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και αντιπαράθεση, με τη δυνατότητα παρακολούθησης κοινού και παρέμβασης όποιου φορέα επιθυμεί, όταν φυσικά θα έχουμε βγει από αυτή την πολυδιάστατη κρίση.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περιήλθε κι η χώρα μας, της πανδημίας του κορωνοϊου (COVID-19), καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την κρίση που αφορά πρωταρχικά την απειλή της δημόσιας υγείας και ακολούθως τις συνέπειες που έχουν φέρει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη της διάδοσης του Κορωνοϊού, την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός. Πέρα από μια σειρά μέτρα που πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων τονίζουμε την ανάγκη και ο Δήμος να πάρει μια σειρά τέτοια μέτρα.

Δυστυχώς η ημερήσια διάταξη που λάβαμε στα χέρια μας δεν έχει ούτε ένα θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δημότες μας λόγω όλων των έκτατων μέτρων αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, καταστημάτων κ.α. καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την εξυπηρέτηση συνδημοτών μας μετά κι από τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω τα εξής:

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την επιδημία του νέου κορονοϊού καθιστά ακόμα πιο επιτακτική και πιεστική την ανάγκη να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, υποδομών και λειτουργίας στο σύστημα υγείας της περιοχής, και ιδιαίτερα στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που στο δήμο μας αποτελούνται από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και τα κατά τόπους κοινοτικά-αγροτικά Ιατρεία. Επίσης απαιτούνται να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και την ανακούφιση του λαού της περιοχής μας από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ως δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητώ από την Διοίκηση του Δήμου πέρα από τα όποια μέτρα πάρθηκαν:

Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου (αντισηπτικά, μάσκες, τζάμια κλπ.). Να παρθούν και επιπλέον μέτρα με βάση τις οδηγίες των γιατρών. Σε κάθε χώρο και υπηρεσία του δήμου να υπάρχει απολυμαντικό χεριών όπως και στις τουαλέτες κοινού και προσωπικού να υπάρχουν απολυμαντικά και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, εργαζόμενοι με αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.) που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Να μην πηγαίνουν στη δουλειά όσοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας με βάση τις οδηγίες των γιατρών, να δοθούν άδειες όπως προβλέπεται σε κατηγορίες εργαζομένων που οι χώροι που εργάζονταν έχουν κλείσει χωρίς να καταπατείται το δικαίωμα της κανονικής άδειας, εφαρμόζοντας την “άδεια ειδικού σκοπού”.

Στο Δημαρχείο και σε ορισμένες υπηρεσίες στα συνεργεία κ.α χρειάζεται επιπλέον αποσυμφόρηση των υπαλλήλων και μέτρα καθαριότητας (με εκ περιτροπής εργασία, με ραντεβού, απολύμανση σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις κ.ά.).
Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου
Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
Να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου με νέο προσωπικό και υλικά ώστε να γίνεται γρήγορη αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω των έκτακτων αναγκών. Χωρίς καμιά εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας σε ιδιώτη.
Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Άμεση διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης από το Δήμο, για την στήριξη των δημοτών με απαραίτητα μέσα (αντισηπτικά, μάσκες κ.α.) προς αποφυγή αισχροκέρδειας.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσοι επλήγησαν από την πανδημία ιδιαίτερα όσων έμειναν άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας.
Απαλλαγή για τουλάχιστον 4 μήνες από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους επαγγελματίες του δήμου.
Κεντρική παρέμβαση του Δήμου για την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και κάλυψη του με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πού αλλού άραγε θα άξιζε να πάνε τα εκατομμύρια αν όχι στην υγεία του λαού;

Επίσης να παρθούν μέτρα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, για τους εργαζόμενους και τους πρόσφυγες. Μέτρα ενημέρωσης για την πρόληψη σε όλες τις γλώσσες και ενίσχυση με ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο στο χώρο για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκαίων περιστατικών, πριν να είναι αργά.

Με εκτίμηση
Ηλίας Ιακωβίδης