Κατηγορίες
Τουρκία

Αγία Σοφία: θα επαναλειτουργήσει ως τζαμί;; Στον Ερντογάν η απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή, ως τζαμί.
Η Μονή της Χώρας (που είναι γνωστή και με το όνομα ) μετατράπηκε σε οθωμανικό τζαμί στα τέλη του 15ου αιώνα ενώ με μια υπουργική απόφαση του 1945 λειτουργεί ως μουσείο.

Πλέον, με την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο μόνος “προορισμός” του κτίσματος είναι να λειτουργεί ως τζαμί.

Αυτό που μένει είναι είτε η άμεση αποδοχή (επικύρωση) της απόφασης από το προεδρικό συμβούλιο είτε η έκδοση μιας απόφασης που όμως δεν μπορεί να έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την απόφαση του δικαστηρίου.
Στο συμβούλιο πρόεδρος είναι ο Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι ακόμη άγνωστο πότε θα συνεδριάσει για να συζητήσει την απόφαση, όμως – όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες – ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί, παρότι στα χαρτιά είναι ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους (έχοντας ως βάση το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή τη μετατροπή όλων των τζαμιών που κάποτε έγιναν μουσεία ξανά σε τζαμιά).