Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση ΗΠΑ Ρωσία Συρία Τουρκία

Τουρκική εισβολή στην Τουρκία: παλινδρομούν οι ΗΠΑ και καθυστερεί η Ρωσία στον ΟΗΕ

Υπερβολικά… σκληρή και άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση του Σ.Α. την Πέμπτη έγινε κεκλεισμένων των θυρών και είχε ως αντικείμενό της την τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά τμήμα της επικράτειας της Συρίας (που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης) – άρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Η κατάσταση (όπως τη μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ);;; Φυσικά η αντίθετη από αυτό που θα λέγαμε “σκληρή και άμεση”…

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα (αλλά θέλει μια απόφαση και οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να πείσουν ότι δεν έχουν δώσει το ΟΚ και ότι είναι κατά της τουρκικής ενέργειας…).
Η ρώσικη αντιπροσωπεία κωλυσιεργεί και διέκοψε τη συμμετοχή για να πάρει οδηγίες από τη Μόσχα (!!).
Οι Ευρωπαίοι που συμμετέχουν στο Σ.Α. επιζητούν μάταια μια απόφαση (όμως η ΕΕ δεν εκπροσωπείται ως οργανισμός αλλά ως ξεχωριστές χώρες που κάθε μια έχει τις δικές της θέσεις), και εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση που καμιά ουσία δεν έχει.

Το Σ.Α. θα συνεδριάσει ξανά το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Έτσι ο Ερντογάν συνεχίζει ανενόχλητος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ενώ απειλεί και την Ευρώπη με τα σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριους που υπάρχουν στην Τουρκία.

Πάντως την πιο σωστή και εφικτή λύση στο θέμα των απειλών Ερντογάν την είπε κάποιος – δυστυχώς όμως δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί: αν υπήρχε μια σοβαρή Ευρωπαϊκή Ένωση (που δεν θα κοιτούσε τις μπίζνες και τα συμφέροντα των πολυεθνικών – που στήνουν συνεχώς μονάδες παραγωγής στην Τουρκία) κι ο Ερντογάν συνέχιζε με τις απειλές, ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη θα ήταν να μελετήσει το ενδεχόμενο “να στείλει πακέτο” πίσω στην Τουρκία τα περίπου 6 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στο έδαφός της ΕΕ και που είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για την τουρκική οικονομία.

Αλλά που τέτοια πράγματα;; Αυτά γίνονται σε ένα παράλληλο σύμπαν, ίσως…