Κατηγορίες
αγώνες δρόμου αθλητικά

Πάνω από 20.000 δρομείς στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος-bwin» την Κυριακή 14 Απριλίου 2019

με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Περισσότεροι από 20.000 δρομείς κάθε ηλικίας θα δώσουν το «παρών» στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος-bwin», το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη και διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης και πλήθος θεσμικών φορέων, φορέων υποστήριξης και εθελοντικών φορέων.

Με την υπόσχεση για μία ανεπανάληπτη εμπειρία άθλησης και ψυχαγωγίας έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος – bwin», που θα πλημμυρίσει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία με 20.000 δρομείς κάθε ηλικίας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των δρομέων αναμένεται να φθάσει τους 20.200 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πρωταθλητών μεγάλων αποστάσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και δρομέων κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης. Στις τελικές εκτιμήσεις υπολογίζονται και οι 1.500 δρομείς, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη εγγεγραμμένους, αποκτώντας μία από τις θέσεις που θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας στο Κέντρο Εγγραφών (Registration Center), στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO, από την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 έως το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος – bwin», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη λειτουργία του Κέντρου Εγγραφών από την Πέμπτη (11/04), όπου θα υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, καθώς και την τελετή αφφής της Αλεξανδρείου Φλόγας το Σάββατο (13/04) στο Λευκό Πύργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.700 εθελοντές αναμένεται να δώσουν και φέτος όλη τους την ενέργεια για τη διοργάνωση, ενώ για άλλη μια χρονιά τόσο η οργανωτική επιτροπή όσο και οι χορηγοί θα προσφέρουν πλούσια δώρα προς τους δρομείς, μέσα από ένα πλήθος διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης συμμετέχουν 71 φορείς, καθώς επίσης και ξεχωριστές περιπτώσεις δρομέων, που αναδεικνύουν τη διοργάνωση ως ένα σπουδαίο κοινωνικό γεγονός. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο 68χρονος Ιρλανδός Τζέρι Φορντ που αψηφά την εκ γενετής αναπηρία του και έχει συμμετάσχει σε 444 Μαραθωνίους με χειρήλατο αμαξίδιο, η κωφή Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής Όλχα Ραχαούτσοβα, ο Ισπανός θρύλος Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα που κατέχει στην πατρίδα του το ρεκόρ συμμετοχών σε Μαραθωνίους, αγγίζοντας τους 300 ολοκληρωμένους αγώνες, αλλά και ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική στέρηση και αυτισμό, που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας ΑμεΑ στα 5 και 10 χλμ., αλλά και πρωταθλητής κόσμου των Special Olympics στο σκι αντοχής, ο οποίος για άλλη μια χρονιά θα τρέξει στον Δρόμο των 5.000μ. στηρίζοντας τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» -ο ίδιος είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) δημιούργησε την «100 Running Team» και θα τρέξει με σύνθημα «τρέχω για τη Μνήμη, τρέχω για τη Ζωή», στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αυτή τη συμβολική κίνηση στέλνει το μήνυμα «όχι πλέον γενοκτονίες στον κόσμο», που παράλληλα εκπέμπει και ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών.