Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μπλε καβούρια: ένας καλός μεζές για ένα τσιπουράκι (μέρα που ‘ναι!)

Σημείωση blog: Και κάτι για όσους είναι του “αθλήματος” (αλλά με μέτρο παιδιά, πιάνουμε μόνο όσα υπολογίζουμε να καταναλώσουμε!!):
αν πάτε για να τα πιάσετε, θυμηθείτε επίσης – και το έχουμε δοκιμάσει άπειρες φορές – τρελαίνονται να τρώνε μπουτάκια από κοτόπουλο
Είναι μεγαλύτερα από τα κοινά καβούρια και αποτελούν νοστιμότατο μεζέ.
Το μπλε καβούρι συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό.
Οι “Ιταλοί” κατέλαβαν τις ελληνικές θάλασσες. Μεγάλα, μπλε καβούρια ρίχνονται στη μάχη της κρίσης. Πλημμύρισαν τις θάλασσες – κυρίως στα βόρεια της χώρας – και αποτελούν έναν νοστιμότατο μεζέ που (λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της υπεραλίευσης) πουλιούνται μόλις 3-5 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ από όπου μας ήρθαν, θεωρούνται δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια.
Οι ψαράδες τα ονομάζουν “Ιταλούς”, επειδή ήρθαν στην Ελλάδα από τον κόλπο του Μεξικού μέσω της Ιταλίας και παρότι έχουν μπλε χρώμα στο σώμα και στις δαγκάνες τους, γίνονται κατακόκκινα μόλις πέσουν στο βραστό νερό ή έρθουν σε επαφή με τη φωτιά.