Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λεττονία: μπήκε από χθες στο ευρώ

lithmΨώνισαν από σβέρκο και αυτοί (παρά την αντίθεση του κόσμου)!

Με το 58% των Λεττονών να μη θέλουν να αποχωριστούν το λάτς, το εθνικό νόμισμα της Λεττονίας, και με μόλις το 25% να λέει ξεκάθαρα “ναι” στο ευρώ (αφού έχουν δει τι γίνεται στη γειτονική τους Εσθονία αλλά και στις αδύναμες οικονομίες που έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα), η Λεττονία έγινε η 18η χώρα που μπήκε, μόλις χθες 1η Ιανουαρίου 2014, στην ευρωζώνη.

Η Κυβέρνησή της χώρας αυτής της Βαλτικής επέλεξε όμως τον αντίθετο δρόμο, λέγοντας ότι το ευρώ αποτελεί ασπίδα κατά της Ρωσίας και φέρνοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας – στην οποία γίνεται χαμός μεταξύ ευρωπαϊστών και μη. Πάντα χρειάζεται ένας μπαμπούλας ώστε να γίνουν πιο ευκολοχώνευτες αποφάσεις που αντιτάσσονται στη λαϊκή θέληση αλλά και στην κοινή λογική.

Να σημειωθεί πως οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί μεταξύ Λεττονίας και Ρωσίας (αλλά και των υπολοίπων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ) είναι ισχυρότατοι και δεν πρόκειται να αλλάξουμε μέσα σε μια μέρα. Σιγά-σιγά θα γίνει η δουλειά. Για μια ακόμη φορά η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής βρίσκεται σφηνωμένη μεταξύ Γερμανίας (που θεωρεί την περιοχή ως την “πίσω αυλή της”) και Ρωσίας (που έχει επίσης τους δικούς της λόγους να επιστρέψει “δυναμικά” στη Βαλτική, στο νότο της οποίας της έχει απομείνει το περικυκλωμένο πλέον από την ΕΕ  Καλλινινγκράντ).

Επίσης αξίζει να αναφερθούν ότι: 1) περίπου το 26% του πληθυσμού της Λεττονίας είναι ρωσικής καταγωγής, 2) και η Λιθουανία προβλέπεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2015.