Κατηγορίες
κοινωνία κορωνοϊός υγεία

Κορωνοϊός – εμβόλια: ξεκινούν τα ραντεβού για 2 ακόμη ηλικιακές ομάδες

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα 8/2, από την Τετάρτη 10/2/2021 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού για το εμβόλιο για δυο ακόμη ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών θα ανοίξει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75- 79 ετών ανοίγει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Όπως επίσης αναφέρθηκε στην ενημέρωση, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας ανέρχεται στο 3,9% (410.000 εμβολιασμοί).

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα παρέλαβε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca και το εμβόλιο αυτό – σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού – θα χορηγηθεί και στη χώρα μας σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Όμως επισημάνθηκε ότι, αφού υπάρξουν και αξιολογηθούν αποτελέσματα μελετών του εξωτερικού, ενδεχομένως η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα συστήματα εμβολιασμών

Όπως ανακοινώθηκε, επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα: Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούνται εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω (και εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 75- 79 ετών τις επόμενες μέρες). Το δεύτερο σύστημα θα αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Επίσης, από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, το ένα στην HELEXPO στην Αθήνα (δίπλα από το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας) και το δεύτερο είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.