Κατηγορίες
κοινωνία

Ελληνική γλώσσα: έχουμε ένα διαχρονικό διαμάντι, ας το διαφυλάξουμε!

Εντάξει, μπορεί ο εστιάτορας Γκας Πορτοκάλος στο “Γάμος α λα ελληνικά” να το παρατραβούσε λιγάκι και να “εξηγούσε” με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο κάθε λέξη που άκουγε (βρίσκοντας την… ελληνική της ρίζα), η αλήθεια πάντως είναι ότι η ελληνική γλώσσα είναι εδώ, παρούσα τα τελευταία 5 χιλιάδες χρόνια (και κάτι περισσότερο), να επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των υπολοίπων γλωσσών. Σήμερα είναι η μέρα της.

Η 9η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μιας γλώσσας Οικουμενικής, μιας γλώσσας που αποτέλεσε τη βάση για να ειπωθούν χιλιάδες λέξεις σε δεκάδες άλλες γλώσσες.

Έχουμε μια γλώσσα που την ισχύ της είναι πολλές φορές δύσκολο να την κατανοήσουμε, κάθε φορά που μας πιάνουν οι εσωστρέφειες μας και κλεινόμαστε μέσα στον ελλαδικό μικρόκοσμό μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε συνεχιστές μιας γλώσσας που αγγίζει όλους και όλα. Ενδεικτικά: τους αγγλόφωνους, τους γαλλόφωνους, τους ρωσόφωνους, τους αραβόφωνους κάποιες φορές, την επιστήμη, την τεχνολογία, την ιατρική, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα.

Έχουμε ένα διαχρονικό, μοναδικό, διαμάντι. Ας το διαφυλάξουμε, με όσες γνώσεις έχει ο καθένας (δεν είμαστε όλοι τέλειοι, τι να κάνουμε…;; Αλλά δεν σταματάμε την προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι), μιλώντας ή γράφοντας όσο πιο σωστά γίνεται.