Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η πλήρης εξαθλίωση είναι δίπλα μας

Από την εφημερίδα “Το Ποντίκι”
αυτής της εβδομάδας
Στις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, όπως είναι τα Πατήσια, που δεν έχουν την υψηλή υποστήριξη και το κεκαλυμμένο ενδιαφέρον της κτηματαγοράς, όπως συμβαίνει με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι κάτοικοι όλων των εθνικοτήτων βρίσκονται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με το πιο σοκαριστικό στάδιο της εξαθλίωσης.
Η καταγγελία – ή, καλύτερα, η ενημέρωση – που έγινε στο «Π» και διασταυρώθηκε με ρεπορτάζ ήταν σαν γροθιά στο στομάχι… Όπως μας είπαν, σε πολλά από τα μικρά διαμερίσματα που ζουν στοιβαγμένοι οι «φτωχοδιάβολοι», τις μέρες της απόλυτης απόγνωσης και της απόλυτης θολούρας που φέρνει η πείνα, το μεσημεριανό τραπέζι «στρώνεται» με τα σκυλάκια που αρπάζουν από ηλικιωμένους και ηλικιωμένες κατοίκους της γειτονιάς.
Στην αρχή αρνηθήκαμε να το πιστέψουμε, νομίζαμε ότι επρόκειτο για «έκρηξη» υπερβολής, για μια από τις φανταστικές ιστορίες που γεννούν ο φόβος και η ανασφάλεια και που εξελίσσονται στους σύγχρονους αστικούς μύθους οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις γειτονιές που έχουν χάσει τελείως και ξαφνικά την ταυτότητά τους. Όμως, δυστυχώς, δεν είναι έτσι…
Οι άνθρωποι που μας μίλησαν – τα στοιχεία των οποίων έχει στη διάθεσή του το «Π» – δεν ήταν θυμωμένοι, δεν έβγαζαν καμιά κορώνα ρατσισμού. Ήταν αποσβολωμένοι από αυτό που βιώνουν, ήταν σοκαρισμένοι από τη συνειδητοποίηση του σημείου που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν πρέπει να κρατηθεί στη ζωή.
Οι άνθρωποι που μας μίλησαν δεν ήταν εξοργισμένοι αλλά απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν να ακουστούν, καθώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους για να μην αντιμετωπίσουν την τραγωδία που διαδραματίζεται δίπλα τους.
διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ