Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια "χώρα" στη Βόρεια Θάλασσα

Ποιο είναι το μικρότερο …”κράτος” στον κόσμο;
Τώρα που στην Ελλάδα γίνεται τόσος ντόρος για τα πετρέλαια και το φ. αέριο, ξαναθυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει πριν από χρόνια σε κάποια εφημερίδα για έναν τύπο, έναν Άγγλο στρατιωτικό, ο οποίος είχε θυμώσει τόσο πολύ με τις αρχές της χώρα του και πήγε και κατέλαβε μια εγκαταλειμμένη από τον Β’ Π.Π. πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί από τους Βρετανούς για την υποστήριξη σκαφών και αεροσκαφών που επιχειρούσαν κατά των Γερμανών.
Ο Paddy Roy Bates στις 2/9/1967 “κατέλαβε” αυτή την πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 μιλίων από την ακτή και μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του. Ονόμασε εαυτόν Πρίγκηπα, την πλατφόρμα πριγκιπάτο και από τότε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ζούσαν όλοι εκεί. Επίσης  εξέδωσε διαβατήρια (τα οποία σε κάποια φάση πωλούνταν έναντι 1000 δολαρίων) και έκοψε νομίσματα.
Τώρα ζει μόνο αυτός, από το 1968 και μετά υπάρχει μια διαμάχη με το αγγλικό κράτος (του οποίου το διαβατήριο ακόμη κατέχουν τα μέλη της οικογένειας που μετακόμισαν στη Βρετανία) – ειδικά δε από το 1987 και μετά που η Μ. Βρετανία ακολουθώντας διεθνείς συνθήκες επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από τα 3 στα 12 ναυτικά μίλια.
Πλέον η …χώρα αποτελεί τη βάση για εταιρία η οποία από ότι φαίνεται στο τέλος θα την αγοράσει. Ακούγεται ότι το ποσό θα είναι τουλάχιστον 8ψήφιο. Θέλει να εγκαταστήσει επάνω στην πλατφόρμα servers για παροχή υπηρεσιών internet, που θα βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα μάτια, αφού η όλη ιστορία του πριγκιπάτου βασίζεται στην αρχή του terra nullius…