Κατηγορίες
διεθνή

Προς τα άκρα πάλι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή

Στα άκρα οδηγείται για μια ακόμη φορά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού το Ισραήλ εξωθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστινίους σε νέα προσφυγιά, καλώντας τους να εγκαταλείψουν συνοικίες στην πόλη Ράφα (στα νότια της Γάζας) επειδή θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας και για προσωρινή μετακίνηση πληθυσμού εκτός των ζωνών που θα επιχειρήσουν.

Όμως πέραν όλων όσων γίνονται, κανείς δεν εγγυάται την επιστροφή των περίπου 100 χιλιάδων ανθρώπων της περιοχής που οι Ισραηλινοί θέλουν να εκκενωθεί (που συγκαταλέγονται στους πλέον του 1 εκατομμυρίου κατοίκους και πρόσφυγες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μετά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023).

Την ίδια ώρα η Χεζμπολά του Λιβάνου εξαπέλυσε επίθεση κατά ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν (έδαφος της Συρίας που το Ισραήλ κατέχει παράνομα από το 1967 και ενσωμάτωσε μονομερώς στην επικράτειά του το 1981). Όπως ισχυρίζεται είναι απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα στον ανατολικό Λίβανο.