Κατηγορίες
Ελληνοτουρκικά

Δείχνουν με κάθε ευκαιρία τις προθέσεις τους…

Μια μόλις εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (13/5) και η Τουρκία δείχνει για άλλη μια φορά τις διαθέσεις της σχετικά με τις σχέσεις των δυο χωρών.

Από πλευράς Τουρκίας ΔΕΝ υπάρχουν κινήσεις που ίσως θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ενδείξεις αλλαγής στάσης με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα, η Τουρκία και οι πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει οδηγούν σε εντάσεις οι οποίες κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν.

Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε 3 παραδείγματα:

1) η ανακοίνωση ότι ιστορία της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας” που θα μπει στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας,

2) η μετατροπή σε τζαμί του βυζαντινού ναού της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη από τη Δευτέρα 6 Μαΐου

3) η έναρξη – από την Τρίτη 7 Μαΐου – της δεύτερης φάσης της αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τον Εύξεινο Πόντο (θα διαρκέσει έως και τις 18 Μαΐου, όσο δηλαδή θα διεξάγεται και τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Τουρκία).

* η μεγάλη πλάκα (που εν τέλει δεν είναι καθόλου πλάκα) με τον Ερντογάν είναι πως – αναφερόμενος στη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας – μίλησε για κληρονομιά που ανήκει στους Τούρκους και στους προγόνους τους…!