Κατηγορίες
διεθνή

Χιλιάδες σε διαδηλώσεις κατά της Κυβέρνησης στο Ισραήλ

Συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με αυτούς που συμμετέχουν να ζητούν την παραίτηση της Κυβέρνησης λόγω ανικανότητας να σταματήσει τον πόλεμο (την κατηγορούν για σκοπιμότητες) αλλά και να απελευθερώσει – μέσα από διαπραγματεύσεις – τους ομήρους.

Στις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις, τις οποίες η αστυνομία καταστέλλει χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο – συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να παραιτηθεί ή στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσει τον πόλεμο και να προχωρήσει σε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι περίπου 130 όμηροι που κρατά η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κάπου στη Γάζα.

Στο Ισραήλ απ’ τη μια κατηγορούν την Κυβέρνηση τους ότι δεν έκανε ότι θα μπορούσε για να κλείσει κάποιου είδους συμφωνία με τη Χαμάς που εξακολουθεί να κρατά ομήρους από τον Οκτώβριο, κι απ’ την άλλη ότι δεν έκανε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κατάπαυση του πυρός. Σε άλλες χώρες ήδη ακούγονται φωνές που μιλούν για επιχείρηση που οδηγεί μαθηματικά σε αφανισμό των Παλαιστινίων ενώ εδώ και πολύ καιρό κάποιοι κάνουν λόγο για επιχείρηση εθνοκάθαρσης (που αποσκοπεί σε “άδειασμα” της Παλαιστίνης από τους Παλαιστίνιους και μεταφορά τους κάπου αλλού…).

Ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα βαρύς, όλο αυτό το διάστημα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα, που παραμένει υπό αποκλεισμό από τους Ισραηλινούς τα τελευταία 17 χρόνια: υπολογίζεται ότι πάνω από 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών, τον προηγούμενο Οκτώβριο (περίπου 33.000 είναι οι Παλαιστίνιοι, σε μεγάλο ποσοστό άμαχοι).