Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα

Ολική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 όμως θα είναι ορατή μόνο στο δυτικό τμήμα του βορείου ημισφαιρίου.

Η Σελήνη θα μπει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη και η σκιά της θα πέσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας ξεκινώντας από τον Ειρηνικό, θα συνεχίσει στις δυτικές ακτές του Μεξικό και θα συνεχίσει μέχρι και τις ακτές του Καναδά (θα έχει δηλαδή βορειοανατολική κατεύθυνση).

Στην Ελλάδα θα είναι 8:30 το βράδυ όταν η έκλειψη θα ξεκινήσει να είναι ορατή στο Μεξικό.

Το “μονοπάτι” της έκλειψης θα έχει πλάτος από 173 έως και 196 χιλιόμετρα και όσοι βρίσκονται εντός αυτού του “μονοπατιού” θα δουν τον ουρανό να σκοτεινιάζει και θα μπορέσουν – με τις κατάλληλες προφυλάξεις και εργαλεία, και με την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα είναι αίθριος – να παρατηρήσουν την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου (για χρόνο μέχρι και 4,5 λεπτά της ώρας σε αρκετά σημεία), ηλιακές εκλάμψεις και προεξοχές.

Όσοι βρίσκονται σε όμορες περιοχές (δηλαδή εκατέρωθεν του “μονοπατιού” μέχρι και 150 χλμ αριστερά και δεξιά) θα δουν μερική έκλειψη Ηλίου.

Φυσικά οι Αμερικάνοι – που σε αυτά είναι… μανούλες – έχουν στήσει ολόκληρο πανηγύρι (που θα αποφέρει εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις) ενώ δεν λείπουν και οι περίεργοι που βλέπουν στην έκλειψη απ’ το τέλος του κόσμου μέχρι την τιμωρία της Αμερικής…

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024 και δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.