Κατηγορίες
διεθνή

Μέση Ανατολή: πρώτη ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Επίθεση με περισσότερους από 200 πυραύλους και drones εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) το Ιράν. Ήταν μια επίθεση που έγινε κατά κύματα και διήρκεσε πέντε ώρες.

Όπως λέγαμε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου ΕΔΩ, όλα στη Μέση Ανατολή κρέμονται από μια κλωστή.

Οι Ιρανοί έχουν ήδη δηλώσει από τα ξημερώματα της Κυριακής 14 Απριλίου ότι η επίθεσή τους έχει ολοκληρωθεί, οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι θα λάβουν κάθε μέτρο (κι αυτό είναι που πλέον ανησυχεί, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό) ενώ ο ανίσχυρος και ξεπερασμένος ήδη από τον προηγούμενο αιώνα Ο.Η.Ε. θα συνεδριάσει αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν:

– ο συναγερμός στο Ισραήλ έχει λήξει ενώ εξακολουθούν να ισχύουν απαγορεύσεις στη χώρα

– Αμερικάνοι και Βρετανοί “σήκωσαν” πολεμικά αεροπλάνα τους τα οποία κατέρριψαν ιρανικά drones και πυραύλους

– οι σύμμαχοι των Ιρανών στο Λίβανο και στη Συρία εξακολουθούν να βάλλουν με ρουκέτες ακόμη και το ξημέρωμα της Κυριακής κατά των κατεχόμενων από το Ισραήλ περιοχών της Συρίας.

– οι Ιρανοί ανακοίνωσαν ότι χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ίσως αεροπορική βάση του Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ

– πάρα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πύραυλοι του Ιράν καταρρίφθηκαν πριν καν μπουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ (πράγμα που σημαίνει ότι ισραηλινά αντίμετρα αλλά και αεροσκάφη τρίτων χωρών επιχειρούσαν πάνω από χώρες που βρίσκονται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που δε συνορεύουν μεταξύ τους αλλά τους χωρίζουν 1.725 χιλιόμετρα…).

Τα ερωτήματα για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον είναι πολλά, κι όλα αυτά επειδή μιλάμε για δυο χώρες που από το 1979 (τουλάχιστον) είναι και επίσημα στα μαχαίρια και έως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή είχαν αντιπαραθέσεις διαφόρων τύπων σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής, κυρίως μέσω “αντιπροσώπων”.