Κατηγορίες
διεθνή

Στα άκρα πάλι στη Μέση Ανατολή

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, αφού μετά από ένα δεκαήμερο ανταλλαγής απειλών και προειδοποιήσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ (που ξεκίνησαν μετά από επίθεση στο ιρανικό στόχο μέσα στη Συρία) οι Ιρανοί κατέλαβαν πλοίο που ανήκει σε θυγατρική εταιρία μιας άλλης εταιρίας ισραηλινών συμφερόντων, στα Στενά του Ορμούζ.

Οι Ιρανοί παραδέχονται ότι οι “Φρουροί της Επανάστασης” κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπλεε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ινδία, οι Ισραηλινοί λένε πως το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες και ζητούν από τη Δύση οι “Φρουροί της Επανάστασης” να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ ο πλανήτης – όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται στη χώρα μας – κρατάει την ανάσα του και καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Μεταξύ των χωρών που παρακολουθούν το θέμα από κοντά υπάρχουν φόβοι για γενικευμένη σύρραξη, αν δεν υπάρξει άμεσα μείωση της έντασης. Κι αυτό επειδή τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν – παρότι επηρεάζονται έστω και λίγο από άλλες χώρες – ακολουθούν τη δική τους ατζέντα και όσοι καλούν σε ηρεμία και εξεύρεση κάποιας λύσης στη διαμάχη τους αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.