Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Συνάντηση για την τευτλοκαλλιέργεια και την ΕΒΖ στο Πλατύ

Μια καλλιέργεια που στη χώρα μας έχει εξαφανιστεί από τα χωράφια ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν παλιοί καλλιεργητές τεύτλων και σε αυτή αναφέρθηκε το ιστορικό αλλά και οι προσπάθειες που έγιναν για να αναδειχθεί το έγκλημα (διαχρονικό και πολυκομματικό) που έγινε και λόγω αυτού η χώρα μας ξέμεινε από τεύτλα και από εργοστάσια που τα επεξεργάζονταν (κάποτε λειτουργούσαν πέντε συν δυο στο εξωτερικό).

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, εργοστάσιο Πλατέος Ημαθίας


Παρά τα όσα είχαν ειπωθεί (με πανηγυρισμούς και πολλά χειροκροτήματα, στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020) και παρά τις συμφωνίες (που δεν τηρήθηκαν) για τη λειτουργία των εργοστασίων, τα εργοστάσια έκλεισαν και αποψιλώθηκαν, οι καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε και η ζάχαρη τώρα είναι σε τιμή πάνω από 1 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στην συνάντηση μίλησε για το θέμα ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης (ο οποίος πριν από 1,5 χρόνο είχε αναφερθεί μιλώντας στο podcast της Περισκόπησης στο θέμα της ΕΒΖ) και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας Γιώργος Διαμαντόπουλος.
Όπως ανέφερε ο τελευταίος αναμένεται συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών ώστε να ξεκινήσει διαδικασία για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και οι αποφάσεις του 2019 – 2020 και να επανεκκινηθεί η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση των τεύτλων (μια συμφωνία που δεν έχει τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο).