Κατηγορίες
διεθνή

Με αντίπαλο τον … κανένα

Τον μύθο με τον κύκλωπα Πολύφημο, τον Οδυσσέα και τον Κανένα τη θυμόμαστε οι περισσότεροι από τα σχολικά μας χρόνια. Την άλλη την ιστορία, αυτή με τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν (υποτίθεται) σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των πολίτων για πρωθυπουργό πάλι τον Κανένα, επίσης την ξέρουμε.

Υπάρχει όμως μια άλλη περίπτωση, κάπου στον πλανήτη, όπου ο Κανένας όντως υπάρχει (επειδή, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχει κανένας να αντιπαρατεθεί στον … νυν).

Στην αχανή Ρωσία των 143 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εκλογές (στην εμπόλεμη Ρωσία, ας μην ξεχνιόμαστε!). Κι επειδή είναι αχανής, οι εκλογές θα κρατήσουν ένα διήμερο, από τις 15 έως και τις 17 Μαρτίου.

Υποψήφιοι είναι ο Πούτιν και ο… κανένας!

Υπερβάλλουμε. Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι μικρών κομμάτων, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να απειλήσει την επανεκλογή Πούτιν.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν, ο Ναβάλνι, δολοφονήθηκε (όπως όλα δείχνουν) στη φυλακή που βρίσκονταν. Ο “ανεξάρτητος” υποψήφιος και πρώην πράκτορας των Ρώσικων μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκεται στην εξουσία από το έτος 2000 (με μια μικρή διακοπή μεταξύ 2008 και 2012, έχοντας αφήσει στο πόδι του τον πρώην και επόμενο – την εποχή εκείνη – πρωθυπουργό του) δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Άλλωστε σοβαρή αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Σοβαρή με την έννοια να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα ενώσει τις “αντί-Πούτιν” πολιτικές δυνάμεις με τον τρόπο που θα μπορούσε να το πράξει ο Ναβάλνι, για παράδειγμα.

Οι άλλοι υποψήφιοι είναι κάτι ακίνδυνοι εκλογικά τύποι, μικρών κομμάτων που κατάφεραν να επιπλεύσουν στη ρώσικη πολιτική σκηνή: ένας ακροδεξιός υπερεθνικιστής, ένας κομμουνιστής που ήταν πάλι υποψήφιος για πρόεδρος το 2004 κι ένας κεντροδεξιός-δεξιός που (υποτίθεται πως) δίνει στους νέους και φιλελεύθερους ψηφοφόρους διέξοδο διαφυγής απ’ τον Πούτιν. Όλοι τους κινούνται μεταξύ του 3-5% το πολύ. Ένας άλλος που τον υπολόγιζαν στο 7-8% δεν θα συμμετέχει στις εκλογές, η συμμετοχή του απαγορεύτηκε πριν από λίγο καιρό με διάφορες δικαιολογίες.

Αυτά σε γενικές γραμμές στη ρώσικη προεδροεκλογή στην οποία έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν πάνω από 110 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα θα είναι έκπληξη μόνο αν ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (που τελευταία έχει πυκνώσει τις αναφορές του στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, εκτοξεύοντας αριστερά και δεξιά έμμεσες απειλές) πάρει ποσοστό μικρότερο από 65-70%.