Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δυο χρόνια πολέμου

Δυο χρόνια κλείνει η σύρραξη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 – με την εισβολή του «μεγάλου» και ισχυρού γείτονα στα εδάφη του «μικρού» και ανίσχυρου (σε σχέση με τον πρώτο).

  • Χιλιάδες νεκροί και από τις δυο πλευρές, άμαχοι και στρατιωτικοί.
  • Εκατοντάδες οι πόλεις και τα χωριά που ισοπεδώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγονται χωρίς σταματημό τα δυο αυτά χρόνια.
  • Εκατομμύρια οι πρόσφυγες, τόσο εντός της ίδιας της Ουκρανίας όσο και σε άλλες χώρες, γειτονικές ή πιο μακρινές.
  • Χιλιάδες και οι συλλήψεις και οι εκτοπισμοί κυρίως στη Ρωσία, όπου οποιοσδήποτε πει κάτι αντίθετο μ’ αυτόν τον πόλεμο τότε τον τρώει το μαύρο σκοτάδι.
  • Και φυσικά οι μπίζνες με καταναλωτικά αγαθά που ξαφνικά η τιμή τους αυξήθηκε και κυρίως οι μπίζνες με τα όπλα (στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες – μέχρι και η Τουρκία)

Αυτό είναι το σκηνικό στην Ουκρανία, που έπαψε πια να αποτελεί «πρώτη είδηση».

Κι όσοι ακόμη ψάχνονται για να δουν ποια τελικά είναι η «σωστή πλευρά της Ιστορίας» καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά στην Κύπρο που τα τελευταία 50 χρόνια είναι υπό κατοχή λόγω μιας παρόμοιας εισβολής που έκανε η Τουρκία (όταν βρήκε ανοιχτή μια χαραμάδα).

Κι αν μετά και από αυτό εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, καλά θα κάνουν να ξαναδιαβάσουν Ιστορία (η οποία επαναλαμβάνεται με χειρότερο τρόπο) αλλά και να δουν τη συμπεριφορά των «μεγάλων» έναντι των «μικρών» τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ενός πλανήτη που αλλάζει ταχύτατα και επικίνδυνα, αφού υιοθετούνται άλλες τακτικές και λησμονιέται το Δίκαιο…