Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Περί υπενθύμισης οδηγιών για τους σεισμούς από τον Δήμο Αλεξάνδρειας

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η υπενθύμιση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Αλεξάνδρειας των οδηγιών που υπάρχουν για την προστασία μας από τους σεισμούς (θα τη βρείτε ΕΔΩ) – άλλωστε η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.

Οπότε, χωρίς περαιτέρω συζήτηση, έστω και μια από τις οδηγίες να θυμηθούμε την ώρα που θα τη χρειαστούμε, κέρδος θα έχουμε!!!

Όμως υπάρχουν και άλλα, πέρα από τις οδηγίες, που είναι σημαντικά – για παράδειγμα, οι σεισμοί ακόμη δεν προβλέπονται όπως ο καιρός (η τεχνολογία ακόμη δεν έχει προχωρήσει τόσο) οπότε πρέπει να προετοιμαζόμαστε κιόλας.

Για παράδειγμα, ας δούμε δυο ερωτήσεις που αφορούν τον κάθε δημότη, κάτοικο και επισκέπτη του Δήμου Αλεξάνδρειας:

1) σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο λεγόμενος “προσεισμικός έλεγχος” των δημοτικών κτιρίων (δημοτικά καταστήματα, σχολεία, δημοτικές αγορές, βοηθητικά κτίρια κλπ); Η Πολιτεία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε με καταγραφή και στη συνέχεια με έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων.

Το θέμα έχει προχωρήσει ή όχι; Κι αν όχι, ο Δήμος προτίθεται – αν ο νόμος το επιτρέπει – να ξεκινήσει μια αντίστοιχη δική του διαδικασία προσεισμικού ελέγχου όλων των δημοτικών κτιρίων;;

2) Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία που είχαν προλάβει τους τηλεφωνικούς καταλόγους, θα θυμούνται ότι σε αυτούς που αφορούσαν μεγάλες πόλεις υπήρχαν και χάρτες. Κάπου προς στο τέλος (ή στην αρχή) κάθε καταλόγου υπήρχε και χάρτης όπου επισημαίνονταν τα σημεία στα οποία θα συγκεντρώνονταν ο κόσμος αν ποτέ υπήρχε πρόβλημα.

Σίγουρα τώρα με το 112 και με τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά το πράμα έχει κάπως αλλάξει. Όμως καλό δεν θα ήταν η Πολιτική Προστασία να γνωστοποιήσει σε όλους τους δημότες και τους κατοίκους όλων των οικισμών του Δήμο Αλεξάνδρειας τα σημεία στα οποία μπορούν συγκεντρωθούν αν γίνει κάτι κακό (όπως π.χ. ένας σεισμός, μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά ή κάτι τέτοιο);;;