Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Οι αγρότες ξεκινούν κινητοποιήσεις

Την απόφαση να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις έλαβαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα που συναντήθηκαν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου “Μαρίνος Αντύπας”, η σύσκεψη αποφάσισε κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τα προβλήματα, ξεκινώντας από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 με τα τρακτέρ να συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών.

Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια (την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου) καθώς και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη – στην Agrotica, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου).

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και σε όλα τα προϊόντα που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων της Άνοιξης, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης οι αγρότες ζητούν να γίνουν κινήσεις ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.