Κατηγορίες
διεθνή

Ρωσία: ανταρσία της Βάγκνερ

Ως “δύσκολη”, “συγκεχυμένη” και “ρευστή” χαρακτηρίζουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη νότια Ρωσία τα διεθνή ΜΜΕ (αυτά που βλέπουν ψύχραιμα το θέμα), μετά από τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του επίσημου κράτους και του αρχηγού της παραστρατιωτικής ομάδας “Βάγκνερ”.

Είναι προφανές ότι οι συμφωνίες κάπου έσπασαν και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της Βάγκνερ, κάλεσε τους Ρώσους να αντισταθούν στον Πούτιν. Μετακίνησε μονάδες του ιδιωτικού στρατού του από την Ουκρανία στο εσωτερικό της Ρωσίας και όπως διατείνεται έχει καταλάβει στρατηγικής σημασίας περιοχές στη πόλη Ροστόφ (που βρίσκεται στα νότια της Ρωσίας). Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε καταγγελίες κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας ενώ μίλησε και για επίθεση του Ρώσικου Στρατού σε στρατόπεδα της παραστρατιωτικής οργάνωσής του.

Οι Αρχές σε διάφορες πόλεις της περιοχής έχουν καλέσει τους κατοίκους να μη βγαίνουν στους δρόμους ή στους αυτοκινητοδρόμους ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για κάλεσμα σε ένοπλη εξέγερση.

Στο μεταξύ η γενική Εισαγγελία της Μόσχας έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του αρχηγού μισθοφορικού στρατού της Βάγκνερ (η οποία εκτός από την Ουκρανία όλα αυτά τα χρόνια έκανε τη “βρώμικη δουλειά” για λογαριασμό της Ρωσίας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, πέραν της Ουκρανίας – στη Συρία, στη Λιβύη ή στην δυτική Αφρική).

Όπως αναφέρουν άλλα ΜΜΕ, ο Πούτιν ίσως να απευθύνει τις επόμενες ώρες διάγγελμα.

Η κατάσταση είναι ένα ακόμη δείγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν εμπλέκονται μισθοφορικοί στρατοί σε διάφορες καταστάσεις, ειδικά όταν τους χρησιμοποιούν διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη για να κάνουν “δουλίτσες” χωρίς να κινδυνεύουν από το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο οι ηγέτες των κρατών αυτών.

Κάποια στιγμή τα λεφτά τελειώνουν, οι συμφωνίες διαλύονται για διάφορους λόγους και με την παραμικρή αφορμή, ενώ οι μισθοφορικοί αυτοί στρατοί (επειδή είναι ασύδοτοι και χωρίς έλεγχο από κανέναν) – έχοντας στα χέρια τους αξιοπρόσεκτη δύναμη πυρός, που μπορεί να ξεπερνά την αντίστοιχη ενός μικρού κράτους – πλέον επιδιώκουν να ανατρέψουν όσους ισχυρούς τους “χάϊδευαν” και να υποκαταστήσουν το κράτος στο οποίο εδρεύουν ή δρουν…