Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Πρεμιέρα για το καλάθι του νοικοκυριού (και γιατί δεν θα δουλέψει)

Ξεκινά σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 μια ακόμη … καινοτομία, το λεγόμενο “καλάθι του νοικοκυριού”.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, στο καλάθι θα υπάρχουν 51 προϊόντα, για την τελική επιλογή των οποίων έγιναν και ακούστηκαν πολλά.

Τα περισσότερα όμως ακούστηκαν για το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το καλάθι. Άποψή μας είναι πως δεν θα δουλέψει για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Τι λέει η λογική και η Ιστορία

Αν δούμε το θέμα ψύχραιμα θα καταλήξουμε (δυστυχώς) στο εξής συμπέρασμα:

η λογική λέει ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” δεν πρόκειται να δουλέψει ή να προσφέρει κάτι, απ’ τη στιγμή που η συμμετοχή του Κράτους περιορίζεται στο να διαφημίζει αλυσίδες σούπερ μάρκετ (μέσα από την πλατφόρμα που στήθηκε). Όσο δεν μπαίνει πλαφόν στην τιμή οποιουδήποτε προϊόντος, το αναμενόμενο είναι η τιμή αυτή κάποια στιγμή να… πετάξει.

η Ιστορία απ’ την άλλη μεριά μας δείχνει ότι από την ώρα που όλα κινούνται σε επίπεδο “συμφωνίας κυρίων”, τότε είναι νομοτελειακό πως κάποια στιγμή οι διαφορές να περιοριστούν σε ποσά της τάξης του 0,05 – 0,10 – 0,20 ευρώ σε όλα τα προϊόντα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα από “επώνυμο” προϊόν, όπως αυτό εμφανίζεται στην εφαρμογή την πρώτη εβδομάδα του “καλαθιού του νοικοκυριού”:

Οι.. σοβιετίες και το υπερπέραν

Ορισμένοι θέτουν ένα ερώτημα, εύλογο: Μα, θα παρέμβει το Κράτος;;; Που βρισκόμαστε;; Σε καμιά χώρα του (παλαιού) ανατολικού μπλοκ;; Σε καμιά σοβιετία είμαστε;;;

Η απάντηση είναι απλή: “ευτυχώς όχι, δεν βρισκόμαστε εκεί – εκεί, πέραν όλων των άλλων, είχαν και προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με καταναλωτικά αγαθά γιαυτό κι απέτυχαν παταγωδώς”.

Κάποιοι άλλοι θα πουν “καθίστε ρε, ακόμη δεν ξεκίνησε το βγάλατε άχρηστο;” Όμως ας σκεφτούμε κάτι: στον τόπο που ευδοκιμεί η φαιδρά πορτοκαλέα, και καλό να είναι κάτι που παίρνει σάρκα και οστά όλοι γνωρίζουμε πως θα καταλήξει στο τέλος (αφού πρώτα έχει γίνει λάστιχο από τους ίδιους τους εμπνευστές του).

Θα πρέπει επίσης κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το Κράτος δεν είναι καμιά διαφημιστική εταιρία. Ούτε πρέπει να είναι κάποιος Θεός που απ’ το υπερπέραν παρακολουθεί αμέτοχος τι συμβαίνει στην κοινωνία και παραμένει αδιάφορος μέχρι να ξεσηκωθούν οι πάντες κάποια στιγμή.

Το Κράτος ΔΕΝ πρέπει να αφήνει ανεξέλεγκτα τα πάντα, εις το όνομα της “ελεύθερης αγοράς”, κλείνοντας περιπαικτικά το μάτι στους έχοντες και (κυρίως) κλείνοντας τα μάτια σε όσα συμβαίνουν.

Αν δε στηθεί απ’ την αρχή ξανά μια υπηρεσία παρόμοια με την παλιά Αγορανομία (άντε να εκσυγχρονιστούμε λίγο και να διευρύνουμε τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας) κι αν στην αγορά δεν γίνονται συνεχείς έλεγχοι (κι όχι 5 έλεγχοι τη μέρα και μάλιστα σε κακομοίρηδες μεροκαματιάρηδες μπακάληδες και μανάβηδες) προς αποφυγήν αισχροκέρδιας και εναρμονισμένων πρακτικών, τότε δουλειά δεν πρόκειται να γίνει. Όσο μένει προσκολλημένο (το Κράτος) σε πρακτικές “συμφωνίας κυρίων”, τόσο το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται. Τόσο απλά!

Στο δια ταύτα: λεφτά δεν περισσεύουν από κανέναν και στους περισσότερους τελειώνουν απ’ τις 20 του μήνα.

Οπότε αν είναι να κερδίσετε συνολικά 5 ευρώ ψωνίζοντας από 3 διαφορετικά σούπερ μάρκετ, τότε δώστε τα καλύτερα στον μπακάλη ή στον μανάβη της γειτονιάς ή πηγαίνετε μόνο σε ένα σούπερ μάρκετ. Επειδή σε τελική ανάλυση το ταληράκι θα το φάτε σε βενζίνες (χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του χρόνου μετάβασης απ’ το ένα μαγαζί στο άλλο).

Καταλήγοντας: αν θεωρήσουμε την ακρίβεια ως καρκίνο, πρέπει να παραδεχθούμε πως με ασπιρίνες ο καρκίνος δεν γιατρεύεται! Ο παρεμβατικός και ρυθμιστικός ρόλος του Κράτους είναι απαραίτητος – όλα τα υπόλοιπα είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”! Αλλιώς αργά ή γρήγορα όλα γίνονται ζούγκλα και φαρ ουέστ.

Ποια προϊόντα υπάρχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού”

Ρύζι

Ψωμί για τόστ

Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

Φρυγανιές

Μακαρόνια Νο 6

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)

Γαλοπούλα ή/και πάριζα

Κατεψυγμένα ψάρια

Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

Γάλα φρέσκο πλήρες

Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά

Γάλα εβαπορέ

Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις

Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

Τυρί φέτα

Τυρί γκούντα

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Χυμός τομάτας διατηρημένος

Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

Μαργαρίνες

Παρθένο ελαιόλαδο

Ηλιέλαιο

Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

Λευκή ζάχαρη

Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)

Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)

Ελληνικός καφές

Στιγμιαίος καφές

Γαλλικός καφές

Τσάι ή χαμομήλι

Κακάο σε σκόνη

Χυμός πορτοκάλι

Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά

Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

Χαρτί κουζίνας

Χαρτί υγείας

Οδοντόκρεμες

Σερβιέτες

Ταμπόν

Σαμπουάν

Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

Πάνες ακράτειας

Πάνες για μωρά

Μωρομάντηλα

Σαμπουάν για μωρά

Τροφές για σκύλους

Τροφές για γάτες