Κατηγορίες
αθλητικά

Μαραντόνα – το “χέρι του Θεού”: σε πλειστηριασμό η μπάλα του αγώνα

Μπορεί το δεύτερο γκολ του Μαραντόνα κόντρα στην Αγγλία στις 22 Ιουνίου 1986 να είχε ψηφιστεί το 2002 ως το “γκολ του αιώνα” (ήταν εκείνο το γκολ που έβαλε αφού πέρασε σα σταματημένους σχεδόν όλους τους παίχτες της Αγγλίας), όμως τα φώτα πάντα θα είναι ριγμένα αλλού: επάνω στο πρώτο γκολ του αγώνα, στο λεγόμενο γκολ με “το χέρι του Θεού”.

Οι περισσότεροι – οι κάπου εκεί στα 50φεύγα και βάλε – το θυμάστε σίγουρα. Οι υπόλοιποι όλο και κάπου θα άκουσαν γι’ αυτό ή θα το είδαν σε κάποιο βίντεο. Άλλωστε είναι το διασημότερο γκολ όλων των εποχών. Το είχε πετύχει πάλι ο Μαραντόνα, τρία λεπτά πριν από το “γκολ του αιώνα”, απλώνοντας λίγο το χεράκι του για να… “βοηθήσει” τη μπάλα να πάει στο πλεχτό. Είχε απέναντί του τον Πήτερ Σήλτον.

Που το θυμηθήκαμε;; Λόγω ενός πλειστηριασμού. Η μπάλα εκείνου του παιχνιδιού, που έγινε στο Estadio Azteca πριν από 36 χρόνια βγαίνει σε πλειστηριασμό και αναμένεται να πιάσει τιμή που θα ξεπεράσει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η μπάλα, οι διαιτητές, το γκολ

Η μπάλα ανήκει στον Τυνήσιο διαιτητή του αγώνα, Ali Bin Nasser (βάσει ενός κανονισμού της FIFA, που επέτρεπε στους διαιτητές να κρατούν ως ενθύμιο τις μπάλες των αγώνων που διεύθυναν).

Όσο για το γκολ;; Ο Τυνήσιος λέει ότι ακολούθησε τον επόπτη του, τον Βούλγαρο Bogdan Dochev – που κατευθύνθηκε προς το κέντρο του γηπέδου όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Απ’ την άλλη, ο Βούλγαρος (που πέθανε πριν από 6 περίπου χρόνια) μετά από αρκετά χρόνια έλεγε ότι ίσως και να υπήρχε κάτι … ύποπτο, όμως εκείνη τη εποχή οι κανονισμοί δεν επέτρεπαν συζητήσεις με τους διαιτητές και ότι τον ξεγέλασε ο Μαραντόνα.

Επίλογος

Όπως και να ‘χει, 36 χρόνια μετά και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του μουντιάλ στο Κατάρ – και με ορισμένους από τους βασικούς πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης φάσης να μην είναι πια μαζί μας – τα δεδομένα είναι ότι 1) το γκολ μέτρησε, 2) η Αργεντινή κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι με την Αγγλία μετά από τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντς και 3) η μπάλα θα βγει σε πλειστηριασμό.