Κατηγορίες
κόσμος

Σήμερα γίναμε 8 δισεκατομμύρια (συγκρίσεις)

Κάπου στον κόσμο, σήμερα 15 Νοεμβρίου 2022 εκτιμάται πως έχει γεννηθεί ο οκτάκις δισεκατομμυριοστός άνθρωπος που κατοικεί στον πλανήτη.

Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τη συνέχιση της πορείας των ανθρώπων και του πλανήτη – καλό ή κακό.

Κάποιοι λένε πως είναι κακό, κάποιοι άλλοι όχι, ορισμένοι τηρούν στάση αναμονής κι αμφισβητούν ευθέως την σύνδεση που γίνεται μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Αντέχει ο πλανήτης 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους; Μπορεί να τους ντύσει, να τους θρέψει, να τους προσφέρει μια πραγματικά αξιοπρεπή και ελπιδοφόρα ζωή; Την απάντηση μην την περιμένετε – όσους θα ρωτήσετε, άλλες τόσες απαντήσεις θα πάρετε!!

Λίγα συγκριτικά στοιχεία μόνο, έτσι για να τα ψάξετε αν θέλετε:

1. μέσα σε 49 χρόνια ο πληθυσμός των ανθρώπων σχεδόν διπλασιάστηκε. Έχει υπολογιστεί ότι το τετράκις δισεκατομμυριοστό παιδί είχε γεννηθεί το 1974. Για να φτάσουμε από τα 2 στα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους έπρεπε να περάσουν 47 χρόνια (υπολογίζεται ότι το όριο των 2 δις ξεπεράστηκε το 1927).

2. η … “συνεισφορά” στα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι ίδια για όλους. Με άλλο ρυθμό και ποσότητες μολύνει τον πλανήτη ένας Αμερικάνος ή ένας δυτικοευρωπαίος κι με άλλο ρυθμό ένας άνθρωπος από τη Ζιμπάμπουε ή από το Λάος!

3. η υπερκατανάλωση και οι τρόποι που θα πρέπει να βρεθούν ώστε να τραφούν τόσα δισεκατομμύρια (με ισορροπημένο τρόπο, γιατί αν τινάξουμε τα πάντα στον αέρα μπορούμε τα τραφούμε για ένα μικρό διάστημα), μαζί με την κλιματική αλλαγή θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε αργά ή γρήγορα.

4. οι ανισότητες μεταξύ των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αυτού του πλανήτη είναι τεράστιες – σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί πως μόλις το 1,1% των 8.000.000.000 έχει στην κατοχή του πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου (το υπόλοιπο 50% το μοιράζονται εξίσου άνισα το υπόλοιπο 99% των ανθρώπων).

5. υπεύθυνο για τον περιβαλλοντικό κατήφορο που έχουμε πάρει είναι πάλι ένα μικρό ποσοστό ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων υποφέρει από μια σειρά από προβλήματα που δεν δημιουργεί η ίδια.