Κατηγορίες
περιβάλλον

Η ξηρασία φέρνει στην επιφάνεια παλιές αμαρτίες αλλά και μνημεία

Για την λειψυδρία και την επακόλουθη ξηρασία τα είπαμε μέσα από τις αναρτήσεις – και θα τα ξαναπούμε και στο τελευταίο podcast της σαιζόν που θα βγει την Κυριακή.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον σε πολλές περιοχές του κόσμου και διάφορες Κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να κηρύξουν περιοχές τους ή ακόμη κι όλη τη χώρα τους σε κατάσταση ανάγκης.

Όμως η κατάσταση έχει και τα… παραλειπόμενά της, αφού η πτώση της στάθμης σε ποταμούς και λίμνες έχει φέρει στην επιφάνεια διάφορα που μέχρι τώρα τα κάλυπτε το νερό.

Για παράδειγμα, στη Σερβία ο Δούναβης έχει (που έχει χάσει μεγάλο μέρος του νερού του) «ξέβρασε» γερμανικά πλοία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που κάποτε περιπολούσαν εκεί. Τα πλοία βρίσκονταν στο βυθό από το 1944, από την υποχώρηση των Γερμανών όταν προέλαυνε ο Κόκκινος Στρατός στη Ρουμανία και στο Δούναβη.

Στην Ισπανία ήρθε στην επιφάνεια το λεγόμενο «ισπανικό Stonehenge», μια κυκλική κατασκευή από μονόλιθους που ανάγεται στο 5000 προ Χριστού. Βρίσκεται (ή μάλλον βρίσκονταν) κάτω από τα νερά της λίμνης ενός φράγματος στην περιοχή Βαλδεκάνια, κι όλοι το ξέρουν ως το «Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ».

Στις ΗΠΑ, μια λίμνη που ονομάζεται Mean και βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από το Λας Βέγκας έχει χάσει και αυτή τεράστιες ποσότητες νερού. Εκεί έχουν βγει σε διάφορα σημεία ανθρώπινοι σκελετοί, που έχουν κινητοποιήσει τις αρχές (που πιστεύουν ότι είναι σκελετοί από εγκληματικές ενέργειες των δεκαετιών του 1970 και 1980). Επίσης έχουν βρεθεί και αυτοκίνητα που κάποιοι τα είχαν στείλει στο βυθό, ίσως για να καλύψουν εγκληματικές ενέργειες.