Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τρία πράγματα που αλλάζουν από σήμερα 1η Μαΐου 2022

Επειδή μπήκε νέος μήνας και επειδή αυτός είναι ο Μάιος, ας δούμε 3 πράγματα που αλλάζουν από σήμερα:

1. Τέλος (τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι το φθινόπωρο) αίρεται η συντριπτική πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Σταματάει η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, η χωρητικότητα στους εσωτερικούς χώρους επανέρχεται στο 100% ενώ οι μάσκες γίνονται πλέον ιστορία στους εξωτερικούς χώρους – στους εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός τη φοράμε.

2. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 7,5%, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα. Η συγκεκριμένη αύξηση έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας (στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα). Επίσης αυξάνονται και μια σειρά από άλλα επιδόματα (Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, ειδικό εποχικό βοήθημα κλπ)

3. Ξεκινά η εφαρμογή του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου θερινής περιόδου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022 με συνεχές ωράριο από ώρα 23:00 μέχρι ώρα 07:00 της επόμενης ημέρας καθημερινά. Αυτό είναι απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ και οι καταναλωτές για λεπτομέρειες θα πρέπει να βλέπουν το θέμα με τους παρόχους με τους οποίους είναι συμβεβλημένοι.

Αν κρίνει κανείς από τα παραπάνω θα μπορούσε να πει ότι γενικά είμαστε σε καλό δρόμο και κάνουμε “βηματάκια προόδου”, αν όμως το εξειδικεύσει λιγάκι θα δει ότι με τον κορωνοϊό η δουλειά πάει προς την… συγκατοίκηση και το σύστημα ακορντεόν, με τους μισθούς τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα (και τα λεφτά να φτάνουν μέχρι τις 20 εκάστου μήνα) ενώ για το ρεύμα ότι κι αν πούμε θα είναι λίγο (και οι λογαριασμοί φτάνουν στα ουράνια, ούτως ή άλλως).