Κατηγορίες
διεθνή

ΗΠΑ: πίσω ολοταχώς 50 χρόνια

Τουλάχιστον πενήντα χρόνια προς τα πίσω γυρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες – για να μην πούμε πολλά περισσότερα, αιώνες.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, στις ΗΠΑ έχει ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση που δεν έκλεισε ποτέ στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το Politico λοιπόν κάνει αναφορά σε ένα προσχέδιο γνωμοδότησης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στο οποίο αναφέρεται ότι ήταν λάθος η απόφαση Roe vs Wade του 1973, με την οποία νομιμοποιούνταν οι αμβλώσεις. Ο ιστότοπος αναφέρει ότι το προσχέδιο είναι το Φεβρουαρίου του 2022 ίσως να έχουν υπάρξει αλλαγές. Όμως το πράγμα δεν είναι τόσο εύκολο, αφού είναι γνωστό ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την πλειοψηφία έχουν συντηρητικοί δικαστές.

Το Α.Δ. των ΗΠΑ το συγκροτούν 9 άτομα που διορίζονται (με τη σύμφωνη γνώμη της Γερουσίας) από τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ κάθε φορά που υπάρχει κενή θέση .

Τη στιγμή αυτή το Σώμα το συγκροτούν 6 άνδρες και 3 γυναίκες.

Η σύνθεση σε σχέση με τον χρόνο που ανάλαβαν και τους προέδρους που τους είχαν προτείνει είναι:

– Μπους πατέρας, 1991 (άνδρας)

– Κλίντον, 1994 (άνδρας)

– Μπους υιός, 2005 (άνδρας, ο πρόεδρος) και 2006 (γυναίκα)

– Ομπάμα, 2009 και 2010 ( και οι δυο γυναίκες)

– Τράμπ, 2017, 2018 και 2020 (δυο άνδρες και μια γυναίκα)

Τέλος υπάρχει και δικαστής (άνδρας) που θα αναλάβει αφού αποσυρθεί ο διορισθείς από τον Κλίντον – ο ορισμός τους επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία στις 7/4/2022