Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

Ενεργειακό και Ρωσία: μεταξύ σφύρας και άκμονος η ΕΕ

Η απαίτηση των Ρώσων για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που πουλάνε αλλά και η απόφασή τους να διακόψουν την προμήθεια σε Βουλγαρία και Πολωνία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ για να εξεταστεί η κατάσταση και να προταθούν λύσεις, αφού οι πιέσεις που δέχονται οι αγορές είναι πραγματικά ασφυκτικές.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις χωρίς να παραβιάζεται το εμπάργκο, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα τη στιγμή αυτή τόσο όσον αφορά τις τιμές (για την ώρα αυτό “καίει” περισσότερο) όσο και σχετικά με τη διαθεσιμότητα του αερίου (αφού σε αυτή τη δεδομένη στιγμή πρέπει να βοηθηθούν και να ενισχυθούν η Βουλγαρία και η Πολωνία – επίσης πρέπει άμεσα να αναζητηθούν άλλες πηγές από τις οποίες θα εισαχθεί αέριο στην ΕΕ αν η ιστορία με τη Ρωσία στραβώσει τελείως).

Διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης υπάρχουν.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία ή η Σλοβακία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην πιθανότητα να υπάρξει πλήρες εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο (αφού είτε οι ηγεσίες τους «κλείνουν το μάτι» στη Ρωσία του Πούτιν και δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στη συνοχή της ΕΕ, είτε επειδή είναι εξαρτημένες ενεργειακά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρώσικα ορυκτά καύσιμα και δεν έχουν όλο το χρόνο του κόσμου στη διάθεσή τους για τα προσαρμοστούν).

Για αυτούς τους λόγους και για μια σειρά από άλλους λόγους αναζητείται μια λύση που θα είναι έστω και προσωρινή.

Μεταξύ όσων ακούγονται είναι και η πρόταση του Ιταλού υπουργού που είναι αρμόδιος για την ενεργειακή μετάβαση, βάσει της οποίας θα μπορούσε να γίνει προσωρινά αποδεκτή η ρώσικη απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια.