Κατηγορίες
διεθνή

Οι Ρώσοι κλείνουν τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία

Με τους κάποιους απ’ τους μικρότερους σε όγκο πελάτες τους – τους Πολωνούς και τους Βούλγαρους – ξεκινούν οι Ρώσοι τη διαδικασία του κλεισίματος της παροχής φυσικού αερίου. Αιτία, σύμφωνα με τους Ρώσους, το γεγονός ότι αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια.

Στις 31 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος είχε υπογράψει διάταγμα με το οποίο οι ξένοι που δεν ήταν μεταξύ των «φίλων» της Ρωσίας έπρεπε να πληρώνουν σε ρούβλι. Μια κίνηση που είχε ως σκοπό της και τη στήριξη της οικονομίας της χώρας του, εκτός του γεγονότος ότι η όλη ιστορία αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης γενικότερα.

Η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών και όχι άλλων, έχει τη δική της σημασία.

Αρχικά επειδή οι δυο αυτές χώρες ήταν μέχρι πριν από 3 δεκαετίες η “μπροστινή αυλή” της Σοβιετικής Ένωσης. Μέλη της Κομεκόν και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήταν μεταξύ των χωρών-δορυφόρων της ΕΣΣΔ.

Επίσης είναι στη μέση και τα καθαρά οικονομικό κομμάτι. Η συγκεκριμένη επιλογή χωρών αφήνει εκτός κάδρου, προς στιγμή, τους πραγματικά μεγάλους πελάτες. Η εξάρτηση των Πολωνίας και Βουλγαρίας από το ρώσικο αέριο, το ρώσικο πετρέλαιο και το κάρβουνο είναι όντως μεγάλη (π.χ. η Πολωνία παίρνει από τη Ρωσία το 46% του αερίου καθώς και το 64% του πετρελαίου και το 15% του κάρβουνου που χρειάζεται σε ετήσια βάση). Όμως σε σχέση με τον συνολικό όγκο δεν είναι.

Οι δυο δεν έχουν, ας πούμε, τις καταναλώσεις της Γερμανίας ή της Ιταλίας. Οπότε για την ώρα ο Πούτιν, που κορόιδο δεν τον λες με τίποτε, ασχολείται μόνο με τα… δεύτερα. Από τους μεγάλους το χρήμα μπορεί να ρέει προς στιγμήν, κι ας είναι και δολάρια ή ευρώ.

Σίγουρα κάποια στιγμή θα προχωρήσει και σε αυτούς. Όμως τώρα είναι πολύ νωρίς, επειδή τα λεφτά που θα χάνονταν άμεσα θα ήταν πάρα πολλά…