Κατηγορίες
πολιτική

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου 2022 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.

Ο Σαρτζετάκης διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια θητεία, εξελέγη από τη Βουλή μέσα από μια πραγματικά θυελλώδη σειρά ψηφοφοριών στις 29 Μαρτίου 1985 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Νομικός, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό εξαιτίας της θέσης που κατείχε το 1963 στο δικαστικό σώμα (ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη), επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις του συστήματος και έφερε σε πέρας επιτυχώς την ανάκριση.

Ο γεννημένος το 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης Σαρζετάκης (με καταγωγή από τις περιοχές των Χανίων και της Φλώρινας) μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1955 κι έγινε αεροπαγίτης το 1982.

Το 1985 προτείνεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώ καθήκοντα Προέδρου (μετά την παραίτηση Καραμανλή) ασκούσε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς. Η εκλογή του ήταν ταραχώδης, αφού κατά την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν χρωματιστά ψηφοδέλτια (που τα καθιστούσαν εμφανή μέσα στον φάκελο που ψήφιζαν οι βουλευτές – γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία) ενώ συνταγματικό θέμα δημιουργήθηκε για το εάν ο ασκών χρέη Προέδρου Γ. Αλευράς είχε δικαίωμα να ψηφίσει (υπήρχε η διχογνωμία αν θα έπρεπε να θεωρηθεί βουλευτής, που δικαιούνταν να ψηφίσει, ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Χαρακτηριστικό της πόλωσης που επικρατούσε την εποχή εκείνη είναι το γεγονός ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Λευτέρης Καλογιάννης πήρε την κάλπη στον ώμο από την αίθουσα της Ολομέλειας και τη μετάφερε στα γραφεία του κόμματός του. Στη συνέχεια η κάλπη επεστράφη και η ψηφοφορία συνεχίστηκε (και ο Καλογιάννης έμεινε στην ιστορία ως “Καλπογιάννης”).

Από τη θητεία του θα πρέπει να “κρατηθεί” κάτι: ο Σαρτζετάκης ήταν από αυτούς που είχαν απόλυτη προσήλωση στο γράμμα του Συντάγματος. Αυτό τον έφερε πολλές φορές σε αντίθεση τόσο με πολιτικούς όσο και με τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμιστεί η χωρίς περιττές παρεμβάσεις στάση του κατά τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο 1989 – 1990 (μια περίοδο που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η πόλωση και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για ανάδειξη Κυβέρνησης).

Αυτό που επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε από τον Σαρτζετάκη ήταν η πολύ καλή χρήση της γλώσσας μας σε όλες τις παρεμβάσεις του, δημόσιες και θεσμικές – κάτι το οποίο λείπει πραγματικά από όσους σήμερα βρίσκονται σε πολιτικές θέσεις.

Όπως επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε και την έκφραση “Έθνος ανάδελφον” που είπε το Πάσχα του 1985 – μια έκφραση που εμπεριέχει μια μεγάλη αλήθεια και που θα πρέπει να την έχουμε συνεχώς υπόψη (ειδικά στις πονηρές εποχές που ζούμε).

οι φωτογραφίες είναι το από το site sartzetakis.gr