Κατηγορίες
διεθνή

Η νέα εστία έντασης είναι το Καζακστάν

Δύσκολη είναι ακόμη η κατάσταση στο Καζακστάν, μετά από αρκετές ημέρες ταραχών σε διάφορες πόλεις.

Πρόκειται για μια χώρα που έχει στο υπέδαφός της το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, το 40% των αποθεμάτων ουρανίου αλλά και τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η βία στη χώρα αυτή που βρίσκεται στο κέντρο της Ασίας είναι στην ημερήσια διάταξη και οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα θύματα είναι δεκάδες.

Οι Αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους ενώ ο στρατός βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Η Ρωσία, η χώρα που είναι στην ουσία ο κινητήριος μοχλός της Συμμαχίας CSTO (μιας συμμαχίας χωρών της πρώην ΕΣΣΔ), έχει ήδη αποστείλει – κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Καζακστάν – περίπου 2.500 στρατιώτες.

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές χώρες το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων των ταραχών των τελευταίων ημερών βρέθηκαν και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που ήταν αποκεφαλισμένοι – γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως στη χώρα δρουν και τζιχαντιστές, που βρήκαν την ευκαιρία να καπελώσουν τις μέχρι πριν από λίγες ημέρες διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η χώρα κυβερνάται από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης από μια χούφτα πρώην “κομμουνιστές” και από ολιγάρχες, που είχαν κάνει ρεσάλτο και ιδιοποιήθηκαν μεγάλες κρατικές (την εποχή της ΕΣΣΔ) επιχειρήσεις και την εξουσία. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να αναφέρουμε ότι πρόεδρος της χώρας ήταν κάποιος Ναζαρμπάγιεφ από το 1991 μέχρι το 2019 ενώ τον διαδέχθηκε ένας στενός του συνεργάτης, ο νυν πρόεδρος Τοκάγιεφ (τον οποίο στην προεδρία της Γερουσίας διαδέχθηκε η κόρη του, στην οποία κάποιοι βλέπουν τον διάδοχό του…).

Στο Καζακστάν η πλειοψηφία των 18 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής ενώ σ’ αυτή ζουν και περίπου 10.000 άτομα ελληνικής καταγωγής, που είχαν εκτοπιστεί εκεί από το σοβιετικό καθεστώς, επί Στάλιν.