Κατηγορίες
θέατρο-κινηματογράφος-μουσική

Πέθανε ο Σίντεϊ Πουατιέ

Ένας θρύλος του διεθνούς σινεμά, ο Σίντεϊ Πουατιέ (Sidney Poitier), άφησε την τελευταία του πνοή στα 94 χρόνια του. Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1927 στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονταν εκεί για εργασία – κατάγονταν από τις Μπαχάμες.

Ο Πουατιέ θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε ένα βραβείο σε κάποια μεγάλη διεθνή διοργάνωση (Φεστιβάλ Βενετίας, το 1957) καθώς και ως ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, το 1963, για την ερμηνεία του στο “Lilies of the Field”.

Ο ίδιος ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν είχε το κίνημα για τα δικαιώματα των αφροαμερικάνων ήταν στο αποκορύφωμά του. Ήταν μέχρι το τέλος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προς την κατεύθυνση αυτή χρησιμοποίησε πολλές φορές τη φήμη που είχε κερδίσει ως ηθοποιός.

Εκτός από την ηθοποιία ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία ταινιών ενώ ήταν και διπλωμάτης. Υπηρέτησε τις Μπαχάμες από τη θέση του πρεσβευτή στην Ιαπωνία και στην UNESCO.

Για ταινίες δεν θα σας προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο, είναι μια και μια όλες. Διαλέξτε κάποια και δείτε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, που η πορεία της ζωής του ήταν πραγματικά απίστευτη.