Κατηγορίες
διεθνή

Οι “πουθενάδες”…

Για τη συμφωνία AUKUS τα είπαμε εδώ στην Περισκόπηση, και μάλιστα λίγο μετά από την επίσημη ανακοίνωσή της – δείτε ΕΔΩ.

Η συμφωνία αυτή (που ξαναλέμε, έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα), πέραν όλων ανάδειξε και ένα ακόμη θέμα: την εξαφανισμένη Ευρώπη.

Μια Ευρώπη που στα χαρτιά είναι μια μεγάλη δύναμη, μια τεράστια οικονομία, μια μοναδική οντότητα. Στην πραγματικότητα όμως, πρακτικά, είναι ένα τίποτε!

Την Ευρώπη, ως ενιαία διπλωματική και στρατιωτική διεθνή οντότητα, την αγνοούν όλοι. Απλά δεν υπάρχει στο σχεδιασμό κανενός, αφού οικονομικά μπορεί να παίζει ρόλο. Μέχρι εκεί όμως. Τίποτε περισσότερο!

Αυτό που λέμε “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” τελειώνει στις οδηγίες, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στο σαθρό και πανάκριβο γραφειοκρατικό σύστημα που απλά κάνει χατηράκια σε πολυεθνικές, στις κάθε είδους διορισμένες επιτροπές που δεν αντανακλούν τη βούληση των λαών της ΕΕ.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες πρώτα συνομιλούν με τα δυνατά κράτη – μέλη της ΕΕ (δηλαδή κάνουν διμερείς επαφές) και στη συνέχεια επιλέγουν αν και πότε θα μιλήσουν με την ΕΕ για τα θέματα που προηγουμένως συζητούσαν διμερώς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και δείχνει την αδυναμία της ΕΕ να κινηθεί σαν μια πραγματικά μεγάλη δύναμη. Γιατί η Οικονομία από μόνη της δε σημαίνει τίποτε απολύτως. Πρέπει να συνοδεύεται και από την ίδια δύναμη σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο (και αυτά τα δυο πολύ απλά δεν υπάρχουν).

Η Ε.Ε. είναι στο πουθενά, κι αυτό μας το θύμισε με τον χειρότερο τρόπο η τριμερής AUKUS: ότι ως ΕΕ είμαστε “οι πουθενάδες”.


* Η συμφωνία των Αυστραλών με τους άλλους για τα υποβρύχια ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα, στη σχέση της με τη Γαλλία. Γιατί με τους Γάλλους συναλλασσόμαστε σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Και οι Γάλλοι (σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τα υποβρύχιά τους) απέδειξαν – με τα Mirage, εδώ και 35 χρόνια – πως όταν σου λένε ότι την τεχνολογία που σου πουλάνε δεν θα την αποκτήσουν ποτέ οι γείτονες, το εννοούν.