Κατηγορίες
διεθνή

Τριμερής “συμφωνία ασφαλείας” αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν από κοινού με ζωντανές συνδέσεις – μηνύματα προς τον κόσμο που έστειλαν οι Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρρισον ότι ξεκινούν μια συμφωνία ιδιαίτερου τύπου, που ονομάζεται AUKUS (“aw-kiss” όπως είπαν τα ξένα ΜΜΕ) και σκοπός της είναι η συνεργασία των 3 σε διάφορους τομείς – όπως ο τεχνολογικός, ο αμυντικός, ο τομέας της ασφάλειας ή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αρχικά (γιατί η συμφωνία φαίνεται πως έχει… βάθος) η Αυστραλία θα εξοπλιστεί με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Όλοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στην Αυστραλία κι ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες για μη διάδοση των πυρηνικών (όπως είπαν το “πυρηνικό” μέρος θα αφορά μόνο την κίνηση των υποβρυχίων και όχι πυρηνικά όπλα που θα είναι φορτωμένα στα υποβρύχια).

Και οι 3 ηγέτες μίλησαν για σημαδιακή συμφωνία μεταξύ των τριών “κολλητών” συμμάχων (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία), που ήδη συνεργάζονται σε πάρα πολλούς τομείς. Και υπερτόνισαν ότι η συμφωνία μακροπρόθεσμα εξασφαλίζει την ειρήνη, την ανάπτυξη και τα συμφέροντα των 3 γενικότερα.

Απ’ την ώρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία (λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) όλοι κάνουν λόγο για προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού. Αυτό ήδη το αρνούνται οι 3, που αναφέρουν ότι η συμφωνία δε στοχεύει σε κανέναν παρά μόνο στην εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Προς στιγμή ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η Γαλλία, αφού είχε υπογράψει μια τιτανοτεράστια συμφωνία με την Αυστραλία για πώληση στην τελευταία υποβρυχίων. Μια συμφωνία που πάει στα σκουπίδια, εκτός κι αν μπει στο παιχνίδι και η Γαλλία (και στο τέλος παραχθεί ένα …υβριδικό υποβρύχιο στο οποίο θα συμμετέχουν οι 3 και η Γαλλία μαζί – αλλά αυτή η προοπτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα). Η συμφωνία των Αυστραλών με τους Γάλλους ήταν ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, για αγορά 12 υποβρυχίων. Μια συμφωνία που είχε καθυστερήσεις και προσπάθειες αλλαγής όρων από την Αυστραλία.

Ειδικά όσον αφορά τη Γαλλία, ο Μπάιντεν έσπευσε να την αναγάγει σε “σύμμαχο – κλειδί”, προφανώς σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους (που βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει και τις 3 μεγάλες αγγλόφωνες χώρες να κάνουν άλλα παιχνίδια).

Για να δούμε που θα βγάλει όλο αυτό γενικότερα και πως θα αρχίζουν να διαμορφώνονται στο εξής οι διεθνείς ισορροπίες. Ισορροπίες που επηρεάζουν και την δική μας περιοχή, αναπόφευκτα.

Όσο κι αν μας φαίνεται “μακρινή” αυτή η συμφωνία, έτσι όπως είναι πλέον δομημένο το παγκόσμιο σύστημα όλα παίζουν το ρόλο τους.