Κατηγορίες
διεθνή

Ένας ακόμη κίνδυνος προ των πυλών

Τα γράφουμε και τα λέμε εδώ και καιρό (το τελευταίο που γράψαμε ήταν πριν από σχεδόν 15 μέρες, ΕΔΩ): είναι θέμα χρόνου πότε το σαθρό οικοδόμημα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή “Ένωση” θα γίνει έρμαιο των μεγάλων χωρών και θα μετατραπεί σε αυτό που ήθελαν να αποφύγουν οι ιδρυτές της.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas ήταν ξεκάθαρος: τα κράτη – μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να μπλοκάρουν με τα βέτο τους μέτρα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν τα διάφορα βέτο της Ουγγαρίας (που πραγματικά πολλές φορές ήταν παράλογα). Η αιτία φυσικά είναι άλλη.

Ο Maas λοιπόν μας λέει πως είναι καιρός να σταματήσουν τα μεμονωμένα κράτη να “κρατούν ομήρους” τους υπόλοιπους – φωτογραφίζοντας αρχικά τα μικρά κράτη όπως το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα ή την Κύπρο (αλλά σίγουρα θα έρθει και η σειρά των μικρομεσαίων, όπως της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας ή της Τσεχίας και του Βελγίου).

Τα παραπάνω τα είπε σε συνέδριο Γερμανών πρέσβεων που έγινε το Βερολίνο.

Φυσικά η δήλωση – πρόθεση δεν σερβιρίστηκε έτσι… ξερά: συνοδεύτηκε και από την άποψη ότι αν συνεχίσουμε έτσι και όλες οι χώρες εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα του βέτο, τότε θα κινδυνέψει η συνοχή και η ολοκλήρωση της ΕΕ (εδώ γελάστε ελεύθερα, όσοι σκέφτονται πραγματικά και όχι με παρωπίδες δεν θα σας παρεξηγήσουν!!!).

Όμως από τα παράλογα βέτο της Ουγγαρίας (θυμόμαστε οι περισσότεροι το βέτο για τους οικονομικούς πόρους της ΕΕ για τον κορωνοϊό που θα μπλοκάριζαν Ουγγαρία και Πολωνία επειδή συνδέονταν με την πορεία της Δημοκρατίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ) μέχρι τα ενδεχόμενα ελληνοκυπριακά βέτο που θα έμπαιναν (;) επειδή οι Γερμανοί προμοτάριζαν την Τουρκία σα να μη συμβαίνει τίποτε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο (γιατί έτσι τους συμφέρει), ο δρόμος είναι μακρύς…

* Πως το είχε πει ο μακαρίτης ο Παπανδρέου; Διεθυντήριο;; Αυτό!

* Η διαφορά του “Θέλουμε Ευρώπη” με το “Θέλουμε αυτή την Ευρώπη” δεν είναι οι δυο επιπλέον λέξεις. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, πολύ πιο μεγάλο. Και ευτυχώς αυτή τη διαφορά την καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότεροι, όσο περνάει ο καιρός και γίνονται ή ακούγονται τέτοια (όπως η δήλωση Maas για τα βέτο ή η αρνητική δημοσιονομικής χροιάς απάντηση στον Μίχαλο για διαγραφή χρεών λόγω πανδημίας)