Κατηγορίες
διάφορα

Με προσοχή τα… σκουπίδια

Ώρες – ώρες σχεδόν όλους μας πιάνει μια μανία να αρχίσουμε να πετάμε πράγματα, να “καθαρίσει ο τόπος” και να “ανασάνει το γραφείο” ή να αδειάσει λίγο “η κουζίνα που φράκαρε”. Δεδομένο αυτό και μην το αρνηθείτε!

Τι γίνεται όμως όταν “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”;

Ένας προγραμματιστής στην Ουαλία, ο James Howells, είχε πριν από χρόνια την ατυχή έμπνευση να κάνει καθαριότητα τέτοιου τύπου, χωρίς όμως να ελέγξει τι ακριβώς πετούσε. Μπερδεύτηκε και πέταξε τον λάθος σκληρό δίσκο υπολογιστή (δήλωσε πως είχε δυο ίδιους) μέσα στον οποίο υπήρχαν αρχεία στα οποία βρίσκονται ένας πολύ μεγάλος αριθμός bitcoins και όλοι οι κωδικοί πρόσβασης στο κρυπτονόμισμα. Όλα αυτά το 2013.

Ο τύπος είχε αρχίσει να ασχολείται με το bitcoin από το 2009, δηλαδή απ’ την εποχή που δεν άξιζε φράγκο – πενταροδεκάρες σε σχέση με σήμερα ή παλαιότερα. Σταδιακά και μέχρι το 2013 κατάφερε να “εξορύξει” 7.500 bitcoins και να τα έχει στο ψηφιακό του πορτοφόλι (που το κρατούσε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του). Ο καιρός πέρασε, οι υπολογιστές άλλαξαν, οι σκληροί δίσκοι αντικαταστάθηκαν και όταν ήρθε η ώρα να ξεφορτωθεί μερικούς από αυτούς πέταξε κατά λάθος και τον συγκεκριμένο δίσκο (που τον είχε αφαιρέσει από τον παλιό του υπολογιστή και τον κρατούσε σε ένα συρτάρι).

Από τότε (2013) προσπαθεί να λάβει άδειες από τον Δήμο της περιοχής του για να σκάψει στο χώρο απόθεσης απορριμμάτων αλλά τέτοιες άδειες δεν έχει λάβει. Η αξία του περιεχομένου του δίσκου τότε ήταν περίπου 4.000.000 λίρες.

Από το 2013 που ο δίσκος πετάχτηκε και μετά το bitcoin έχει αποκτήσει τεράστια αξία. Το bitcoin έχει ένα “κακό”, αλλάζει αξία ανά πάσα στιγμή. Έτσι αν θελήσουμε να δούμε την αξία του περιεχομένου του δίσκου που πετάχτηκε θα πρέπει να έχουμε ένα χρονικό σημείο αναφοράς. Το πρωί της 22/1/2021 ο σκληρός δίσκος που βρίσκεται κάπου θαμμένος μέσα σε βουνά σκουπιδιών δίνει πρόσβαση σε bitcoins που η αξία τους υπολογίζεται στα 196.091.850 ευρώ.