Κατηγορίες
διεθνή

Αδιόρθωτοι οι Τούρκοι: νέο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων

Ένα ακόμη επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους Τούρκους καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ (αλλά όπως λένε αποκρύφτηκε για κάποιες ώρες), ανήμερα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά (ανεπίσημα), σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε Έλληνες ψαράδες που ψάρευαν στα ανοιχτά των Ιμίων και με ελιγμούς που έκανε έσκισε τα δίχτυα τους. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού – Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους, με αποτέλεσμα του τουρκικό σκάφος να εμβολίσει το ελληνικό.

Όλα τα δημοσιεύματα αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποια που αναφέρουν ότι στο επεισόδιο ενεπλάκη και δεύτερο ελληνικό σκάφος, το οποίο έσπευσε προς βοήθεια του πρώτου ή ότι τα σκάφη των Τούρκων ήταν περισσότερα.

Είτε ήταν ένα είτε ήταν δυο τα σκάφη του Λιμενικού μας, είτε τα Τούρκικα ήταν περισσότερα, το θέμα είναι πως οι Τούρκοι είναι αδιόρθωτοι. Και μάλιστα σε μια στιγμή που άπαντες προσπαθούν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι του “διαλόγου” με την Τουρκία – με σκοπό στο τέλος να απεμπολήσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Οι γείτονες εξακολουθούν να προκαλούν και να διεκδικούν σε κάθε επίπεδο, αμφισβητώντας όχι μόνο περιοχές με ενεργειακούς πόρους αλλά αμφισβητούν και δικαιώματα στην αλιεία. Χρόνια τώρα το κάνουν, χρόνια τώρα δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες αλιείς. Και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν ενώ η αυτό που πάντα σώζει την κατάσταση είναι η ψυχραιμία των Ελλήνων αλιέων και των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμενικού κάθε φορά που οι Τούρκοι προκαλούν.

Μια από τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τις αμφισβητήσεις των Τούρκων στο ανατολικό Αιγαίο είναι και η προσπάθεια των Τούρκων να τα βρουν με τους Αλβανούς (ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ήταν στην Άγκυρα) αλλά και οι νέες ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σε συνδυασμό δε με όσα συμβαίνουν στην Αμερική, τα πράγματα είναι δύσκολα – άλλωστε οι Τούρκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται…

Υπό αυτές τις συνθήκες και εξελίξεις, το να σκέφτεται οποιοσδήποτε στη χώρα μας να αρχίσει έστω και “διερευνητικές” συζητήσεις με τους Τούρκους είναι το λιγότερο ουτοπικό.