Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ

Ο Τράμπ οδηγεί τη χώρα του στο χάος (;;)

Πρωτοφανείς καταστάσεις είδαμε όλοι στις οθόνες μας να συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οπαδοί του Τράμπ (κατόπιν δικής του παρότρυνσης να διαδηλώσουν) μπούκαραν στο Καπιτώλιο και σταμάτησαν – προσωρινά – τη διαδικασία της επιβεβαίωσης των ψήφων των εκλεκτόρων, μια διαδικασία με την οποία “κλείνει” το κεφάλαιο των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και ανοίγει ο δρόμος για την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τέτοιες καταστάσεις στο Καπιτώλιο είχαν να καταγραφούν 206 χρόνια, όταν οι Βρετανοί είχαν κάψει το κτήριο τον Αύγουστο του 1814 κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας.

Η διαδικασία διακόπηκε, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καθώς και γερουσιαστές και βουλευτές φυγαδεύτηκαν, διαδηλωτές μπούκαραν μέσα στο Καπιτώλιο, τα όπλα βγήκαν από δυνάμεις ασφαλείας εντός της Βουλής των ΗΠΑ και η κατάσταση ήταν χαοτική για αρκετές ώρες.

Τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς πέραν της διαδικασίας που συνεχίζεται από το σημείο που σταμάτησε υπάρχει και ζήτημα με τον ίδιο τον Τράμπ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν την αποπομπή του (έστω και τώρα, που μένουν μόλις 13 μέρες για να φύγει από τον Λευκό Οίκο) επειδή στην ουσία αυτός προκάλεσε τα επεισόδια και επειδή δεν έκανε τίποτε για αρκετές ώρες ώστε να πείσει τους οπαδούς του να αποχωρήσουν χωρίς τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα.

Φαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος Πένς στέκεται στο ύψος των περιστάσεων – παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες (λόγω της θέσης-κλείδι που έχει στη διαδικασία). Αυτός ήταν που σε συνεργασία με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς (όπως η Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής και αντίπαλος του Τράμπ) υποχρέωσε τον Υπουργό Άμυνας και δόθηκε η εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο.

Όλοι αναμένουν τι θα γίνει τις επόμενες 13 μέρες στη σχέση του αντιπροέδρου με τον πρόεδρο Τράμπ. Ο τελευταίος πάντως τον “κάρφωσε” με tweet.

Πλέον στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και η διαδικασία στο Καπιτώλιο συνεχίζεται. Επιβεβαιώνονται οι ψήφοι των Εκλεκτόρων και εξετάζονται ενστάσεις που φέρνουν Γερουσιαστές και βουλευτές που ακόμη πιστεύουν στον Τράμπ και δεν θέλουν να προσμετρηθούν στον Μπάιντεν εκλεκτορικές ψήφοι από συγκεκριμένες Πολιτείες.