Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά Τουρκία

Κυριαρχικά δικαιώματα προβάλουν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο – Με ποιανού τις πλάτες κλιμακώνουν την ένταση;;

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την … πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής και το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπου μην περιμένετε να γίνει κάτι ουσιαστικό στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, χαδάκια θα εισπράξουν οι γείτονες), οι Τούρκοι πολώνουν για μια ακόμη φορά την κατάσταση.

Με ανάρτησή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (το υπουργείο του Τσαβούσογλου δηλαδή, αυτού που θεωρεί ως “μόνο τίμιο μεσολαβητή” τη Γερμανία) κάνει πλέον λόγο για κυριαρχικά δικαιώματα επί του Καστελόριζου και εντός της ζώνης των 10 ναυτικών μιλίων.

Οι ελαφρώς στριμωγμένοι Τούρκοι συνεχίζουν επίσης τις προκλήσεις με νέα NAVTEX, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νότια της Κρήτης.

Τα νέα από την Αμερική δεν είναι καλά (στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάποια στιγμή μεσοπρόθεσμα) ενώ η οικονομία της Τουρκίας κρατιέται χάρη στις “τονωτικές ενέσεις” από το Κατάρ (το οποίο φαίνεται πως τα βρίσκει με τη Σαουδική Αραβία – που εσχάτως δεν τα πάει καλά με την Τουρκία – χάρη στις προσπάθειες των ΗΠΑ). Μπερδεμένο λίγο το σκηνικό ε;;;

Όσο για την ΕΕ (που οι Τούρκοι τη φτύνουν και στις Βρυξέλλες νομίζουν πως βρέχει…), αυτή είναι εμφανώς διχασμένη – με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για επιβολή κυρώσεων.

Και όλα αυτά οδηγούν σε ένα και μοναδικό ερώτημα: μέχρι που είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν οι Τούρκοι και με ποιανού πλάτες κλιμακώνουν τις προκλήσεις τη στιγμή που το κλίμα δεν τους ευνοεί όπως π.χ. τους ευνοούσε το καλοκαίρι ή τα προηγούμενα χρόνια;;