Κατηγορίες
κορωνοϊός στήλες

Τελικά έχουμε διπλά βιβλία για τον κορωνοϊό ή όχι;;

Προτού ασχοληθούμε με το ερώτημα του τίτλου ας δούμε λίγο το διαμορφωθέν σκηνικό: το lockdown αρχικά ήταν να λήξει στις 30 Νοεμβρίου. Με το πέρασμα των ημερών αποφασίστηκε η παράταση κατά μια εβδομάδα – οπότε έτσι φτάσαμε στην 7η Δεκεμβρίου.

Και τώρα ξεκινάνε τα ερωτηματικά και τα ενδιαφέροντα (τα οποία έτσι όπως βγαίνουν στη δημοσιότητα θυμίζουν πάρα πολύ στους λίγο μεγαλύτερους τις ιστορίες για τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία για την ΟΝΕ).

Δυο εφημερίδες, το “Βήμα της Κυριακής” και η “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, βγήκαν και έγραψαν ότι υπάρχει ζήτημα με το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχει “παράλληλο” σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να μην είναι real time – με ότι κι αν αυτό σημαίνει για το χρόνο αντίδρασης αλλά και για την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται (και επηρεάζουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας).

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΕΟΔΥ διέψευσαν τα δημοσιεύματα και κάνουν λόγο για διακίνηση ψευδών ειδήσεων, για αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων που βλάπτει την κοινή προσπάθεια καθώς και για αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.

Στο όλο σκηνικό – όπως έχει διαμορφωθεί και μας μπερδεύει όλους – μπαίνουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι εφημερίδες, τα κανάλια, τα ειδησεογραφικά sites. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντί να μας μεταφέρουν την είδηση (την κάθε είδους είδηση), το μόνο που κάνουν είναι είτε να λένε τους ευσεβείς τους πόθους, είτε να κάνουν εικασίες, είτε να κάνουν δουλίτσα αναπαράγοντας σκέψεις και ψιθύρους διαδρόμων.

Μ’ αυτά και μ’ άλλα φτάσαμε πλέον – βάσει και των “πληροφοριών” που μας σερβίρουν τα ΜΜΕ – να ακούμε αμέτρητες φορές τη μέρα για “πιθανή άρση του lockdown στις 14 ή στις 21 Δεκεμβρίου”. Και πάνε κι έρχονται (συνοδευόμενα συνήθως από δραματική μουσική) χίλια δυό σενάρια για τα μαγαζιά, για τις εκκλησίες, για τα σχολεία, για τα πάρτι, για τα Χριστούγεννα και τις Πρωτοχρονιές! Τελικά το μεγάλο ντέρτι είναι τα ψώνια ή το ρεβεγιόν κι όχι να τη βγάλουμε καθαρή με το κακό που μας βρήκε;;

Κάτι μου λέει πως οι … απείθαρχοι Έλληνες* στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πλέον αντιληφθεί τους κινδύνους του κορωνοϊού τώρα που είμαστε στο λεγόμενο “δεύτερο κύμα”, αλλά και αυτούς που καραδοκούν σε ένα ενδεχόμενο “τρίτο κύμα”.

Ας βγει λοιπόν κάποιος να μας πει τι επιτέλους συμβαίνει, να τελειώνουμε. Μεγάλα παιδιά είμαστε, θα το καταλάβουμε!

Όταν υπάρχουν 2.200 νεκροί, όταν υπάρχουν εκατοντάδες στις εντατικές, όταν τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, όταν το προσωπικό του ΕΣΥ δουλεύει στα κόκκινα εδώ και καιρό κι όταν υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα, τα παιχνίδια (πολιτικά και άλλα) με τον κορωνοϊό απλά δεν επιτρέπονται. Σε κανέναν.


* “απείθαρχο λαό” μας έλεγαν, εντός και εκτός χώρας. Όμως την άνοιξη του 2020 χάρη στους “απείθαρχους” τα αποτελέσματα του lockdown ήταν εντυπωσιακά. Το κακό είναι πως ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις ότι επί σειρά μηνών δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε υγειονομικά μέτρα αλλά αποφάσισαν προσλήψεις σε άσχετους τομείς του Δημοσίου και μια σειρά αστυνομικών μέτρων…