Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά Ευρωπ. Ένωση

Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ η Τουρκία εν όψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Το γνωστό της πρόσωπο, αυτό του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ (εκ του γνωστού βιβλίου του Στίβενσον) δείχνει για πολλοστή φορά η Τουρκία στο θέμα των σχέσεών της με την Ελλάδα και με την Ε.Ε.

Οι Τούρκοι – εν αναμονή τη Συνόδου Κορυφής στην οποία θα κριθούν πολλά – το παίζουν πάλι “καλά και αδικημένα παιδιά”.

Και μπορεί να μην εκδίδουν νέα NAVTEX για το Ορούτς Ρέις (το οποίο πρέπει να έχει γυρίσει πίσω σε τούρκικο λιμάνι), δεν ξέχασαν όμως να εκδώσουν NOTAM (Ειδοποίηση προς Αεροπόρους – Notice to Airmen) και να ζητήσουν πάλι αποστρατικοποίηση σειράς Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Τούρκοι απαιτούν απ’ την Ελλάδα την αναστολή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στο ανατολικό Αιγαίο, σε νησιά για τα οποία δεν έχει κρύψει ποτέ την… προτίμησή της και τις διεκδικητικές της τάσεις: Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Τήλο, Πάτμο, Χάλκη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ορούτς Ρέις έφτασε τις προηγούμενες ημέρες σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Στρογγύλη, μικρότερη των 8 μιλίων, παραβιάζοντας τη γραμμή των 12 μιλίων (κάποιοι λένε ότι παραβιάστηκε ακόμη και το όριο των 6 μιλίων).

Οι γείτονες εμφανίζονται επίσης αρκετά εκνευρισμένοι και για έναν ακόμη λόγο: από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί πολυεθνική αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020” (με συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) στα ανοιχτά της Αιγύπτου, μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Όσο για τον Δένδια, πολύ καλά έκανε και αναφέρθηκε με τον τρόπο που αναφέρθηκε στη Γερμανία. Ούτε ψέμματα είπε, ούτε υπερβολές. Είπε αυτά που συμβαίνουν, ότι δηλαδή η Γερμανία κάνει μπίζνες με την Τουρκία τη στιγμή που η τελευταία απειλεί χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Δένδιας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στο Politico, είπε πως η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, είμαι όμως σίγουρος ότι η Γερμανία επίσης κατανοεί τη μεγάλη αντίφαση με την παροχή επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δυο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση” είπε μεταξύ άλλων ο Δένδιας στη συνέντευξη.

Ίσως να έφτασε και ώρα αυτά που λέγονται σε συνεντεύξεις να ειπωθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής – για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.