Κατηγορίες
Οικονομία

Ύφεση στην οικονομία: οι αριθμοί δίνουν τη ζοφερή εικόνα του 2ου τριμήνου του 2020

Οι αριθμοί, όταν είναι σωστοί και αληθείς, είναι πάντοτε οι αδιάψευστοι μάρτυρες μιας κατάστασης.

Και δυστυχώς οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δείχνουν όχι μόνο την ύφεση που βιώνει η χώρα λόγω κορωνοϊού αλλά και αυτό το οποίο έρχεται (μόλις μπει για τα καλά το φθινόπωρο και μπουν στο κάδρο και τα στοιχεία για το καλοκαίρι, που δεν πήγε καλά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2ο τρίμηνο του 2020, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Η καταναλωτική δαπάνη (πάλι συγκρινόμενη με το ίδιο διάστημα του 2019) μειώθηκε κατά 10,1% ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είχαν μείωση κατά 32,1%.

Δυο κουβέντες μόνο:

– για να δούμε το ακριβές ύψος της ζημίας στην οικονομία θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του καλοκαιριού, δηλαδή να δούμε πως πήγαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος (μήνες που ο τουρισμός “ανεβάζει” την κατάσταση αλλά φέτος είναι γνωστή η κατάσταση και κάθε άλλο παρά ανοδική θα είναι).

– ας μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, ας μην κάνουμε συγκρίσεις με άλλες χώρες που έχουν τρόπους (πχ βαριά βιομηχανία ή βιομηχανία τεχνολογίας αιχμής) να λύσουν τα προβλήματά τους, ας περιμένουμε μπας και δούμε κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που θα βοηθήσουν την οικονομία να κερδίσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 κάτι από τη χασούρα των προηγούμενων περιόδων.

– ας παρακαλάμε ο χειμώνας να μην είναι τόσο βαρύς όσο όλοι αναμένουν στην οικονομία, στην εργασία, στην κοινωνία.