Κατηγορίες
Ημαθία Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Ημαθία: εκδήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Όπως ανακοινώθηκε από την Π.Ε. Ημαθίας, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνει γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση δημόσιων κτηρίων, τραπεζών κλπ, τέλεση μνημόσυνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (με ομιλία από εκπαιδευτικό) και τέλος κατάθεση στεφάνων Ηρώο Πεσόντων (στην Πλατεία Ωρολογίου, στη Βέροια) στις 11 το πρωί.

Οι εκδηλώσεις γίνονται για να τονιστούν ιδιαίτερα τα γεγονότα της δραματικής εκείνης περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες από τους Τούρκους. Διωγμοί που οδήγησαν τους ́Ελληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά.

Από την Π.Ε. Ημαθίας επισημαίνεται πως λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η φετινή εκδήλωση και η κατάθεση στεφάνων θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις (μάσκες εντός της εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο και σε όλους τους χώρους που προβλέπεται η χρήση μάσκας, ενώ κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιείται από έναν μόνο εκπρόσωπο κάθε Νομικού Προσώπου οποίος θα παρευρίσκεται στο μνημείο και μονομελείς αντιπροσωπείες των Προσφυγικών και Μικρασιατών Σωματείων και Συλλόγων).